Как така Англия стана толкова добра на статични положения?

Националният отбор на Англия се класира на полуфиналите на световно първенство за първи път от 28 години, а феновете вече мечтаят за втора купа след триумфа през 1966-а. sОгромно впечатление в тима на Гарет Саутгейт прави невероятната успеваемост от статични положения - нещо, което досега е носило повече главоболие на англичаните, отколкото радост (не става въпрос само за дузпите, макар че именно на Мондиал 2018 падна и тази “прокоба” за “трите лъва”).Преди началото на шампионата в Русия англичаните не бяха реализирали гол от корнер от 2010-а насам, когато Матю Ъпсън се разписа по такъв начин при 1:4 от Германия в един от най-известните мачове през новия век. sНа Мондиал 2018 цели четири от 11-те гола на англичаните са след центрирания от корнер - два на Хари Кейн и по един на Джон Стоунс и Хари Магуайър - а още четири са от друг тип статични положения. Кейн има три гола от дузпи, а Стоунс вкара още едно попадение след изпълнение на фаул срещу Панама.“Евроспорт” отбелязва, че причината е в добрата работа на треньора на нападателите Алан Ръсел, който е бил наставник в САЩ и оттам е забелязал примери за облагодетелстване от статични положения. Гарет Саутгейт също е почерпил опит от американците - най-вече от NBA и NFL - като ги прилага в стремежа си да показва на футболистите как да се борят за по-добра позиция в малки пространства.

Най-явен пример за заучено положение е начинът, по който футболистите се нареждат един зад друг в една или две колони (по трима) около дузпата при корнери и впоследствие се разгръщат в непредвидим за съперника начин.

В Англия вярват, че именно това ще натежи в тяхна полза на полуфиналите, защото 73% от головете им са от статични положения, докато другите отбори изостават в това отношение - Франция (33%), Белгия (29%) и Хърватия (30%). ВИДЕО ОТ МОНДИАЛ 2018 ТУК! ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ТУК! ГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА АНГЛИЯ ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти