Гледай на живо

Евро 2020: Украйна - Австрия 0:1

Хърватия

Хърватия

Националният отбор по футбол на Хърватия представлява страната в международните футболни срещи. Контролира се от Хърватската футболна асоциация. Първият мач на тима е през 1940-а година - срещу Швейцария в Загреб, и завършва с победа с 4:0. Пет години по-късно Хърватия влиза в състава на Югославия и националният отбор бива разформирован. След разпадането на Федерацията националният отбор на Хърватия подновява съществуването си. 

Първият официален мач на състава от този период е на 17 октомври 1990-а година срещу САЩ и завършва с победа 2:1. Първият голям форум, на който Хърватия се класира, е Европейското първенство в Англия през 1996 година. Там отпада на четвъртфинала от бъдещия шампион Германия с 1:2. Преди това в групата записва победи над Турция с 1:0 и над Дания с 3:0 и загуба от Португалия с 0:3. Има още две участия на европейски финали. 

През 2004-а в Португалия отпада в групите след две равенства и една загуба. Четири години по-късно в Австрия и Швейцария губи драматично след дузпи от Турция на четвъртфинал. Преди това в групите записва три победи - над Австрия, Полша и Германия. За Евро 2012 се класира, побеждавайки Турция на бараж с общ резултат 3:0. 

Първият голям успех на Хърватия е третото място на световното първенство във Франция през 1998 година. Тогава, водени от Мирослав Блажевич, хърватите спечелват бронзовите медали. Отборът побеждава на малкия финал Холандия с 2:1, а Давор Шукер става голмайстор на турнира с шест гола. 

Класира се и за следващите две световни първенства - през 2002 и през 2006 година, но отпада след мачовете в групата. 

За Евро 2016 отборът на Хърватия се класира като втори в група с Италия, Норвегия, България, Азербайджан и Малта. На самия шампионат "шахматистите" излизат от група с Испания, Турция и Чехия като третия най-добър отбор. На 1/8-финалите хърватите загубиха от бъдещия шампион Португалия след продължения. 

Най-големият успех на отбора до момента безспорно е второто място на Световното първенство в Русия през 2018-а година. Тогава Хърватия губи на финала с 2:4 от Франция. 

В квалификациите за Евро 2020 хърватите печелят група Е, в която са още отборите на Уелс, Словакия, Унгария и Азербайджан. 

Прякор: "Огнените" (Vatreni) 
Асоциация: Хърватски футболен съюз (Hrvatski nogometni savez) 
Треньор: Златко Далич
Капитан: Лука Модрич 
С най-много мачове: Лука Модрич (136) 
С най-много голове: Давор Шукер (45) 
Стадион: "Максимир", "Полюд", "Кантрида" 
ФИФА позиция: 14 
Най-висока позиция ФИФА: 3 (януари 1999) 
Най-ниска позиция ФИФА: 125 (март 1994) 

Следващ мач

Последни 5 мача

Новини

Виж всички новини

Видео