Хорнър разказа защо навремето е решил да освободи Щайнер

Хорнър разказа защо навремето е решил да освободи Щайнер

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър разказа за решението си от 2006 година да освободи тогавашния технически директор на тима Гюнтер Щайнер, който сега е начело на Хаас. Ред Бул купи тима на Ягуар през 2005 и му смени името, а Щайнер вече работеше там.

Но през 2006 Ейдриън Нюи вече беше решил да напусне Макларън и да премине в Ред Бул, а Щайнер беше насочен към програмата на Ред Бул в НАСКАР и италианецът се премести в Щатите, където започна нов етап в кариерата му, довел до срещата му с Джийн Хаас и завръщането му години по-късно във Формула 1.

“Ако се грижиш добре за хората и те се чувстват комфортно в средата, в която работят, то те ще останат лоялни - започна отдалеч Хорнър, цитиран от RacingNews365. - Важното е да си намериш правилните хора на правилните места. Преди Ред Бул, аз бях начело на Арден във GP2 сериите и там се справяхме страхотно, поемахме рискове, борехме се.”

Хорнър: Даваме равен шанс на Верстапен и Перес
Хорнър: Даваме равен шанс на Верстапен и Перес

Този тим има важна роля в развитието на Хорнър като шеф на отбор, тъй като от него той влезе във Формула 1.

Сайнц: Доминацията на Ред Бул е заслужена
Сайнц: Доминацията на Ред Бул е заслужена

“В края на 2003 и началото на 2004 вече търсех начини да вкараме Арден във Формула 1. В същото време Бърни Екълстоун ме натискаше да купим тима на Джордан - допълни Хорнър. - Тогава доктор Хелмут Марко ме покани да се видя с Дитрих Матешиц в Залцбург през лятото на 2004 година. Сделката с Джордан пропадна, а Ред Бул купи Ягуар. Дитрих ме покани на нова среща в края на 2004 и ми предложи да стана шеф на тима. Гюнтер е страхотен характер, но беше ясно, че той не беше технически лидер. Аз веднага установих от какво има нужда тимът и от самото начало целта ми беше да привлека Ейдриън.”

В Ред Бул няма място за Хамилтън
В Ред Бул няма място за Хамилтън

От 2006 година насам болидите на Ред Бул, създадени от Нюи записаха 94 победи, 6 световни титли при пилотите и 5 при конструкторите.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти