Перес също е давал насоки за развитието на RB19

Пилотът на Ред Бул Серхио Перес разкри пред медиите, че дизайнерите на „биковете“ са се вслушвали и в неговото мнение в хода на развитието на RB19, а не само в това на двукратния световен шампион Макс Верстапен.

„Да, определено има неща, върху които работим. Ние вярваме, че колата ни е по-добра. Аз също давах насоки за нейното развитие и ние смятаме, че се движим в правилната посока. Ще видим какво ще се случи. След като веднъж седнем в колата ние ще трябва да се адаптираме към нейните характеристики“, заяви Перес пред медиите по време на представянето на цветовете на RB19 в Ню Йорк миналия петък.

Перес: Целта ми този сезон е титлата
Перес: Целта ми този сезон е титлата

За мексиканецът това ще бъде трети сезон в екип на Ред Бул, към който той се присъедини в началото на 2021 година, заменяйки Алекс Албон. В първата си година в Милтън Кийнс Перес, подобно на Албон и Пиер Гасли преди него, не успя да отговори на темпото на Верстапен.

Това обаче се промени през 2022 година, когато, поне в началото на сезона, Перес показваше по-добро темпо от световния шампион в немалко уикенди. Именно мексиканецът донесе първия полпозишън на Ред Бул в хода на сезона, печелейки квалификацията в Саудитска Арабия, а след това триумфира и в Гран При на Монако.

След успеха в Княжеството обаче дойде и големият спад във формата на Перес, който съвпадна с „пробуждането“ на Верстапен, който подобри своето представяне в течение на година, когато инжереите на Ред Бул успяха да олекотят RB18. В основаната на този спад във формата на Перес стой и проблем с намирането на оптималните настройки, за който самият той пое отговорност.

Хорнър: И Перес е претендент за титлата!
Хорнър: И Перес е претендент за титлата!

„Оказа се, че миналата година на няколко пъти с инженерите сме поемали в грешна посока в развитието на настройките на колата, което се отрази на представянето ми. Сега е важно да направим така, че да не жертваме потенциала на колата само за да ми е на мен по-удобно зад волана. Точно това стана миналата година и го разбрахме по-късно в хода на сезона“, каза Перес.

Той успя да реши своите проблеми в заключителната фаза на кампанията, но това се оказа твърде късно, за да може той да се пребори с Шарл Леклер за втората позиция в крайното класиране. В края на сезона разликата между двамата бе само три точки в полза на монегаска.

Снимки: Gettyimages | Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти