Гледай на живо

Купата отново е "синя": Левски повали ЦСКА, за да се завърне на трона след тригодишно прекъсване

Брандъл: 20 коли не са достатъчни за Формула 1

Според бившия пилот във Формула 1 и настоящ експерт коментатор на Sky Sports F1 Мартин Брандъл, наличето на само 20 коли на стартовата решетка в спорта е недостатъчно, за да се създаде достатъчно голямо зрелище.

Изказването на британеца идва по-малко от седмица, след като Международната автомобилна федерация (ФИА) официално стартира процедурата по търсене на нови тимове. Желанието на ФИА е във Формула 1 да има два нови тима, които да дебютират между 2025 и 2027 година. Ако това се случи то автомобилите на стартовата решетка ще достигнат 24.

ФИА официално стартира процеса по търсене на нови отбори във Формула 1
ФИА официално стартира процеса по търсене на нови отбори във Формула 1

Това желание на ФИА обаче продължава да среща сериозна опозиция сред настоящите 10 екипа, които са на мнението, че влизането на нови тимове само ще намали техните приходи от наградните фондове, които в края на годината няма да се делят на 10, а на 11 или 12. Друг е въпросът дали на част от трасета, които в момента са част от календара на шампионата, ще има достатъчно място за повече от 10 отбора. Един пример е „Зандвоорт“, където едва има място за 10 екипа в пит лейна, а какво да говорим за 11 или 12. Уличните трасета също не са застрховани от този проблем, въпреки че между 2010 и 2012 имаше 12 отбора във Формула 1 и в Монако, Австралия и Сингапур имаше достатъчно място за всички.

И шефовете на отбори във Формула 1 срещу президента на ФИА
И шефовете на отбори във Формула 1 срещу президента на ФИА

„Вкарването на нови отбори не е въпрос само на пари, но и на логистика – обясни Брандъл пред Sky Sports F1. – Дали ще има място в пит лейна, в падока и на решетката за всички?

„От колко коли реално имаме нужда? Аз мисля, че 24 коли ще е страхотна бройка, ние имаме 29 състезания през тази година, 23 същински надпревари и 6 спринта с 20 коли на решетката. Лично аз не мисля, че това е достатъчно за шоуто“, заяви Брандъл.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти