В Ред Бул са заложили на сигурното след спуканата гума на Ботас в Катар

Серхио Перес разкри, че в тима на Ред Бул са избрали да заложат на сигурното и да жертват няколко точки в Гран При на Катар, след като са видели проблемите с гумите на Валтери Ботас от Мерцедес.

От Мерцедес обясниха какво е довело до отпадането на Валтери Ботас в Гран При на Катар
От Мерцедес обясниха какво е довело до отпадането на Валтери Ботас в Гран При на Катар

Финландецът се опита да затвори състезанието на „Лусайл“ със само едно спиране в бокса и много дълъг първи стинт, но това се оказа фатално за неговото представяне. В средата на 33-я тур предната лява гума на Ботас не издържа на натоварването на високоскоростното трасе и се спука. 

Това принуди финландецът да се прибера в бокса с по-ниско темпо, но все пак успя да се върне на пистата, но на повече от обиколка зад лидерите. Малко по-късно от Мерцедес избраха да прекратят надпреварата на своя пилот заради твърде многото поражения по неговия болид.

Пирели с обяснение за спуканите гуми в Гран При на Катар
Пирели с обяснение за спуканите гуми в Гран При на Катар

Точно тези проблеми на Ботас са принудили инженерите на Ред Бул да заложат на по-консервативната стратегия с две влизания за нови гуми, въпреки че това им коства една позиция с Перес. Мексиканецът се движеше на трета позиция преди втория си стоп, след който се върна на пистата на шесто място. В крайна сметка той финишира четвърти на „Лусайл“ след страхотно изпреварване спрямо Естебан Окон и спуканата гума на Ландо Норис.

„Заложихме на сигурното заради експлозиите на гумите. Мислехме повече за голямата картинка. Когато видяхме какво се случва с другите коли се притеснихме леко и затова бяхме консервативни. В крайна сметка това ни коства три точки, но все пак минимизирахме загубите си.

Разочаровният Норис: Трябваше да намалим аванса на Ферари
Разочаровният Норис: Трябваше да намалим аванса на Ферари

„Нямаше смисъл да рискуваме, щяхме да загубим много. Аз съм отборен играч. Да, като пилот искам да съм на подиума, но шампионатът е важен и четвъртото място е по-добро от отпадането. 

Серхио Перес, Шарл Леклер

„Ние просто бяхме в средата между един и два стопа. Имаше много трафик и в първите обиколки с твърдите гуми не беше лесно да се изпреварва. Загубихме много секунди и не можахме да настигнем Фернандо. Когато той спря го изпреварихме и бяхме се запътили към финал със само едно спиране. Това, което се случи с Валтери обаче промени нашето мнение. В крайна сметка както казах, четвъртото място е по-добре от отпадане“, коментира Перес.

В Уилямс са очаквали проблемите с гумите на Пирели в Катар
В Уилямс са очаквали проблемите с гумите на Пирели в Катар

Със спечелените от него 12 точки и 19-е от Макс Верстапен Ред Бул успя да стопи шест пункта от аванс на Мерцедес в спора за конструкторската титла. В него световните шампиони все още имат предимство от пет точки преди последните два старта за сезона.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти