Гледай на живо

БФСки, Алберт Попов и Радослав Янков представят приоритетите за новия състезателен сезон

Рикардо е имал проблеми с разхода на гориво в Гран При на Катар

Даниел Рикардо завърши вчерашната Гран При на Катар на разочароващата 12-а позиция, което означава, че за него това бе трети пореден старт без точки във Формула 1.

След състезанието на „Лусайл“ стана ясно, че австралиецът е бил принуден да пести огромни количества гориво заради системна грешка в първата половина на дистанцията. В нея той губеше по две секунди на обиколка, което се оказа фатално за неговото крайно класиране в надпреварата.

Хамилтън отново победи Верстапен в Катар и намали изоставането си в шампионата
Хамилтън отново победи Верстапен в Катар и намали изоставането си в шампионата

„След старта трябваше да пестим гориво от много ранен етап. Започнах да карам супер консервативно, но и това не беше достатъчно. Инженерът ми ми каза, че трябва да пестя още и се стигна до момент, в който губехме по две секунди на обиколка. 

„Така спирачките изстиват, гумите също и губиш сцепление, просто попадаш в една спирала надолу. Пестихме гориво може би половин състезание, което ни прати много назад. Това е най-голямото и най-ранно пестене на гориво, което някога съм правил. Карах по инерция във всеки завой и не беше достатъчно. 

В Макларън подозират, че повреда в шасито е довела до отпадането на Рикардо в Бразилия
В Макларън подозират, че повреда в шасито е довела до отпадането на Рикардо в Бразилия

„След това не знам какво се случи със системата, а може би получиха нов разчет, но ми казаха да натискам максимално. Бях много объркан. Определено става дума за системна грешка, което е жалко защото можех да натискам много и да спазвам зададеното ми темпо. Бяхме жертва на грешка днес“, каза победителят от Гран При на Италия.

Неговият съотборник Ландо Норис завърши девети в Катар след късен втори стоп заради спукана гума. Така за пето поредно състезание Макларън загуби точки спрямо Ферари в битката за третото място при конструкторите, която вече изглежда предрешена в полза на италианския тим. 

В Макларън не са се предали в битката за 3-о място при конструкторите
В Макларън не са се предали в битката за 3-о място при конструкторите

Той има аванс от цели 39.5 точки спрямо британския състав преди последните два старта за сезона. Това означава, че ако Ферари спечели с пет точки повече от Макларън в Гран При на Саудитска Арабия следващата неделя този спор ще приключи и математически.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички