Реал Мадрид и Ла Лига "се захапаха" заради инвестициите в испанския футбол

Реал Мадрид и Ла Лига "се захапаха" заради инвестициите в испанския футбол

От Реал Мадрид излязоха с декларация, в която изразяват своето несъгласие със сделката между Ла Лига и CVC, според която в испанското първенство ще бъдат инвестирани 2,7 млрд. евро.

Реал М реагира гневно на новия договор на Ла Лига - Перес е бесен, че никой не му казал
Реал М реагира гневно на новия договор на Ла Лига - Перес е бесен, че никой не му казал

“Тази сделка стана без участието знанието на Реал Мадрид и Ла Лига ни позволи достъп до условията на сделката едва днес. Клубовете са се съгласили за продажбата на ексклузивните аудиовизуални права на базата на конкурентоспособността за период от три години. Това споразумение, чрез подвеждаща структура, извлича 10,95% от аудиовизуалните права на клубовете за следващите 50 години, което е в нарушение на законите.

Преговорите са били проведени без процес на конкуренция и финансовите условия, съгласувани със CVC Capital Partners, им дават годишна възвръщаемост от над 20%. Този опортюнистичен фонд е същият, който се опита и се провали да постигне подобни споразумения с италианското и германското първенства. Реал Мадрид не може да подкрепи начинание, което поставя бъдещето на 42 клуба от Примера и Сегунда дивисион в ръцете на група инвеститори, да не говорим за бъдещето на тези клубове, които ще се класират през следващите 50 години. Реал Мадрид ще свика Асамблея на представителните членове, за да обсъди споразумението и да дискутира значителната загуба на капитал, безпрецедентна в нашата 119-годишна история”, се казва в изявлението на клуба.

Време е за Меси и Мбапе! Грандиозна сделка “отвързва” ръцете на Барселона и Реал Мадрид
Време е за Меси и Мбапе! Грандиозна сделка “отвързва” ръцете на Барселона и Реал Мадрид

От Ла Лига веднага отговориха със своя обширна позиция, в която заявяват, че не се притесняват от възможно съдебно дело срещу тях от страна на Реал Мадрид. “По отношение на спекулациите за възможен съдебен иск на Реал Мадрид към LaLiga Impulso, публикувани от някои медии, източници от правните служби на Ла Лига потвърждават максималното спазване на правната система във всички измерения на проекта LaLiga Impulso. 

Барселона последва примера на Реал Мадрид и нападна Ла Лига
Барселона последва примера на Реал Мадрид и нападна Ла Лига

Ла Лига не се притеснява от възможни юридически действия на Реал Мадрид, защото това беше една предвидима реакция, като се има предвид траекторията на въпросния клуб да опонира директно и да съди какъвто и да е стратегически проект, който предполага напредък и стимулиране на състезанието и неговите клубове. В Ла Лига се уважават, както винаги, всички мнения и ще продължи с твърдост да затвърждава разнообразието на испанския футбол и на клубовете. Укрепването на Ла Лига, което предвижда тази стратегическа операция, ще облагодетелства целия испански футбол, включително и Реал Мадрид, като един от водещите представители на футбола по света”, се казва в част от съобщението, в което се споменава, че Ла Лига е спечелила почти всички 51 дела, заведени от Реал Мадрид срещу нея.

“Това не е първият път, в който управляващите Реал Мадрид ни съдят, и не спират да губят. Но не беше ли мъртъв испанският футбол? Не се ли загуби интереса към мачовете? Накратко, много противоречия. Испанският футбол заслужава повече уважение”, написа по темата президентът на Ла Лига Хавиер Тебас в Туитър.

Още от Футбол свят

Виж всички