Реал М реагира гневно на новия договор на Ла Лига - Перес е бесен, че никой не му казал

Реал М реагира гневно на новия договор на Ла Лига - Перес е бесен, че никой не му казал

Реал Мадрид е твърдо против сключената от Ла Лига сделка с инвестиционния фонд CVC Capital Partners, според която в испанското първенство се предвижда да бъдат вкарани 2,7 млрд. евро. Новината за споразумението беше съобщена вчера, но пълните детайли не бяха разкрити. Според “Ел Индепендиенте” босът на “белите” Флорентино Перес е бесен от случилото се и планира да заведе дело както срещу самата футболна лига, така и срещу инвеститора. На “Бернабеу” смятат, че ще бъдат ощетени. Освен това Перес е ядосан, че всичко това е било скрито от него, докато примерно босът на Барса Жоан Лапорта е бил държан в течение на случващото се.

За какво става дума: според споразумението CVC Capital Partners ще инвестира в Ла Лига 2,7 млрд. евро. 15% от тях ще бъдат директно раздадени на клубовете, за да могат те да направят селекция и евентуално да компенсират финансовите си загуби. Други 75% ще бъдат вложени в проекти като реконструкция на стадиони, изграждане на нови спортни съоръжения, развитие на женския футбол и т.н. В замяна на това обаче, според “Ню Йорк Таймс”, инвестиционният фонд придобива правото за 40-50 години напред да прибира по 10.95% от приходите от телевизионни права на клубовете, както и от различни спонсорски договори на лигата. 

В Реал обаче приемат всичко това като злоупотреба с техните активи, заради което се подготвят за съдебен спор. Днес от клуба са изпратили свои хора в офиса на Ла Лига, където те да се запознят обстойно с всички условия по договора. 

За да влезе официално в действие това споразумение, е нужно одобрението на 2/3 от всичките 20 клуба в първенството. Според “Ел Индепентиенте” против ще гласуват Реал, Барселона и Атлетик Билбао, но това няма да е достатъчно за блокиране на сделката. Гласуването ще се състои на 12 август.   

Флорентино Перес е бил изнудван за 10 млн. евро, сподели Реал Мадрид
Флорентино Перес е бил изнудван за 10 млн. евро, сподели Реал Мадрид

Важно е да се уточни, че въпросните 15% от тези 2,7 млрд. евро няма да бъдат разпределени поравно сред клубовете. Изчислението се прави въз основа на действащото в момента разпределение на парите от ТВ правата, като по-известните тимове ще взимат повече. Очаква се Барса и Реал да се радват на по 250 млн., Атлетико Мадрид да получи около 200 млн., Валенсия 120 млн. и т.н. 

Още от Футбол свят

Виж всички