Време е за Меси и Мбапе! Грандиозна сделка “отвързва” ръцете на Барселона и Реал Мадрид

Време е за Меси и Мбапе! Грандиозна сделка “отвързва” ръцете на Барселона и Реал Мадрид

Испанската футболна лига обяви официално за постигнато споразумение, според което клубовете ще получат големи суми пари. CVC Capital Partners - инвестиционен фонд, който е съсредоточен в сферата на спорта, ще “налее” в първенството 2,7 млрд. евро. В случая Ла Лига не продава част от акциите си, а просто ще работи с тези пари и после ще върне определена сума на инвеститора.

15% от всичките 2,7 млрд. евро ще бъдат директно пренасочени към клубовете за подсилване на съставите. В момента тимовете страдат от финансовата криза в резултат на пандемията. Това ще позволи на Ла Лига да вдигне тавана на общата сумата на заплати, които всеки един клуб може да прави. Точно за това се молеха досега от Барселона, за да могат да подпишат наново с Лионел Меси, който в момента е свободен агент. Така сега каталунците няма да имат проблем да картотекират и останалите си нови играчи, защото за тях е предвидена финансова “инжекция” от около 270 млн. евро.

Според “Марка” пък Реал Мадрид пък ще може да разчита на 261 млн. евро, което е предпоставка да се опита трансфер на Килиан Мбапе от Пари Сен Жермен. Конкретната сума за всеки клуб ще бъде изчислена въз основа на постиженията от последните няколко сезона, зрителския интерес и др.

Рамос: Един ден Мбапе ще е в Реал Мадрид, но засега искам да остане в ПСЖ
Рамос: Един ден Мбапе ще е в Реал Мадрид, но засега искам да остане в ПСЖ

И все пак обявената от Ла Лига сделка трябва да бъде ратифицирана от клубовете, но се очаква това да стане скоро. Иначе голяма част от останалата сума от тези 2,7 млрд. евро ще бъде инвестирана в различни проекти като реконструкция на стадиони, изграждане на нови спортни съоръжения, развитие на женския футбол и т.н.

От CVC Capital Partners изчисляват, че до 4 години Ла Лига може да застигне Премиър лийг като приходи и популярност.

Още от Футбол свят

Виж всички