Интервюто с Линекър: Сезонът на Лестър е пълна лудница

Интервюто с Линекър: Сезонът на Лестър е пълна лудница

Гари Линекър иска извинение, че мирише на камила. Не точно такова начало на разговора очаквах. Тук съм да говоря с него за „лисици”, не за камили, но ароматът се е закачил към водещия на рубриката на ВВС „Мач на деня” по време на снимки на реклама. Острата миризма обаче е на последно място в списъка с тревоги на Линекър към момента. Неговото съзнание е насочено изцяло към това дали любимият му Лестър ще успее да напише последната глава от най-красивата приказка, като спечели титлата в Премиър Лийг. Ако го стори, легендарният нападател ще трябва да изпълни обещанието си в Туитър да води шоуто си по долно бельо.

Линекър е покорен от радостта, ала признава, че е по-нервен отколкото преди равенството с Уест Хам, вероятно и заради убедителната победа на преследвача Тотнъм на гости на Стоук Сити миналия понеделник. Той обаче така и така отказва все още да повярва в крайния успех и отклонява покани от целия свят за интервюта по темата.

„Всичко е пълна лудница – казва по време на разговора ни в офиса на ПР агенция в централен Лондон. – Трудно е да се осъзнае. Подозирах предстоящ срив през целия сезон и засега сработва, тъй че простете ми, ако продължавам да очаквам скорошен колапс. Но отборът се справя блестящо: не показва никакви признаци на нерви и сякаш се наслаждава; играе много професионално и търпеливо, тактически е много добре. Титлата се приближава… но си остава чудо – добавя и поклаща глава. – Ако бях привърженик на кой да е друг клуб, бих казвал същото като всички: че не виждам къде нещата могат да се объркат. Когато обаче става дума за твоя отбор, винаги се чувстваш различно.

Каквото и да стане оттук насетне обаче, ще е изключителна история. Единствената, която се доближава до нея, е онази с Нотингам Форест навремето, ала тогава нещата стояха различно, защото нямаше такива пари и конкуренция… Това днес е просто изумително, като имаме предвид къде беше Лестър по това време миналата година – на път към Чемпиъншип. Просто не мога да го осъзная!”

Но ако не емоционално, поне тактически той може да го осъзнае. Линекър може и да е човекът, който задава въпросите по телевизията (и да приключва темата с остроумна забележка – все пак винаги е бил специалист в завършващата фаза), ала познанието му за играта е дълбоко. Нещо, което не може да се каже за всеки бивш футболист и днешен ТВ анализатор.

„Странно е, защото имахме две напълно различни половини на сезона. Първата бе под мотото: „ва банк и да вкараме повече голове от съперника”. Напоследък, донякъде като Челси миналия сезон, внезапно отборите заиграват различно срещу теб, започват да ти отдават уважение, стоят по-дълбоко в половината си, което не е по вкуса на контраатакуващ тим като Лестър. Тогава обаче бе прибегнато до старомодната система със събрана защитна четворка – не атакуват и двамата бекове, както е в съвременния футбол, а само единият, докато другият остава в позицията си. Така играехме и ние навремето. Не се залага на старото 1-4-4-2, а на 1-4-4-1-1, макар че пак системата се приближава до миналото – двама полузащитници на фланговете и двама покриващи голям периметър в центъра, като единият от тях се включва напред, а другият остава да помага на защитата.”

Линекър става все по-емоционален, докато обяснява нюансите на сезона на Лестър. Ръцете му не спират да се движат. Очевидно е, че може да говори с часове за своя любим клуб, който подкрепяше от дете от трибуните, към който се присъедини направо след училище през 1977 година и в който остана седем години, преди да премине в Евертън.

„Те карат играчите да се трудят здраво, да гонят, а и имат силен колективен дух. Затова може да се види защо може да успеят накрая, но го сториха също с някои блестящи играчи и някои… – прави пауза, за да не ги обиди – знаете, пътници от защитната четворка, а те се оказаха велики. Защитата във втората част от сезона е почти толкова изумителна, колкото атаката през първата. Съперниците се опитаха да контрират, като остават дълбоко в половината си и са търпеливи, ала Лестър също стана още по-търпелив, не се паникьоса, запази спокойствие и ако успее да изведе мисията до успешен край, ще е нещо изключително.”

Изключително – да, но не би ли било лош показател за стандарта на футбола в Англия? Въобще не, смята Линекър. „Историята на Лестър е велико нещо за английския футбол и за възприемането на Премиър Лийг. Получих хиляди запитвания от журналисти по целия свят да говоря с тях за „лисиците”. Случилото се завладява съзнанието на хората по цял свят. Те може и да не могат да изпишат името Лестър без грешка, ала поне сега го произнасят правилно.”

Линекър обаче признава, че лигата не е каквато беше преди, при все че не вижда падението като невъзвратимо. „ПЛ не блести както в минали ери. Всичко се върти в цикли. Големите ни отбори преживяват спад по едно и също време и това се отрази в последните години в Шампионската лига. Усещам обаче, че нещата може скоро да се променят. При нас идват повечето от най-големите треньори в света, телевизиите ни зариват с пари и е само въпрос на време най-бляскавите звезди в света да дойдат. Ще се върнем обратно на върха.”

Дали обаче Лестър ще успее при това положение да защити евентуалната си титла? „Този сезон е единичен случай. Следващият зависи от много неща. Ще им е трудно да задържат една-две от най-големите им звезди и нещата ще се върнат в нормалното им русло. Но на кого му пука?! Ако титлата бъде спечелена, не мисля, че на когото и да било от феновете на Лестър ще му се пръсне сърцето от тревога за идния сезон. Те просто ще искат да изживеят докрай този вълшебен момент.”

А ако вълшебството се изпари, има ли опасност „лисиците” да се изложат в ШЛ? Все едно се изплюх на сакото на събеседника си с този въпрос. „Не, не, не! – отвръща той бързо. – Не и ако не изгубят голямата си тройка. Ще е много трудно да се запази Н’Голо Канте. Той е невероятен, покрива всяко стръкче тревичка. Не мисля, че има отбор в света, в който да не намери място. Би бил първи в моя – е, като изключим очевидния дует напред. Забележителното при него, при всичките му пресичания и отнемания на топката, е, че никога не ляга на тревата. Излиза от всяка ситуация с топката в краката си. Като Макелеле, ама… по-добър. Определено не е Глен Ходъл, ала може да пуска тънки извеждащи подавания. Умее и футбола, освен рушенето.”

Висока оценка, а Линекър разкрива и впечатляващата си страна на футболен „зубрач”. „Канте бе на върха на класациите за пресечени и отнети топки във Франция в предните два сезона, така че хората явно са го пропуснали, но именно той е най-важната причина Лестър да е, където е – заедно с магията на Риад Марез и головете на Джейми Варди. Запазете това трио и те могат да причинят проблеми на съперниците в ШЛ. Ще се позабавляват, нека видим как ще им се стекат нещата.”

Линекър твърди, че Варди не е заслужавал червения картон срещу Уест Хам, но това е против общата тенденция. „Лестър имаше доста късмет през сезона, а се нуждаеш от това, за да успееш. Решенията на съдиите в голяма степен бяха в тяхна полза, бяха пощадени от контузии – да чукнем на дърво. Варди е като навита пружина, раздава се изцяло и подобри завършващите си удари. Напомня ми на Йън Райт. Е, има известни паралели и с мен, но аз се развих плавно, докато той избухна бързо, идвайки от аматьорските дивизии в елита в средата на 20-те си години. Имаше проблеми в живота си и ги преодоля, като всичко добро му се случва доста късно. И при мен се случи късно, ала аз бях национал на Англия на 25 години. Повече прилича на Райти с очевидните факти: проблеми като млад, аматьорски футбол, постоянен труд и накрая получен шанс… и как само го грабна?!”

Което пак ни връща на въпроса с гащите му. Колкото и да ми се иска да избегна темата. „Не, не, не, няма да поставям каруцата пред коня – отвръща с усмивка. – Просто се надявам да ми се наложи да го направя. За повече не съм мислил. Ще започна, когато му дойде времето… нека изчакаме.”

Но, все пак, през цялото шоу? По долно бельо? „Със сигурност никога и никъде не съм казвал в туита си, че ще водя така цялото шоу…”

Мат Гетуърд, „Индипендънт”

Още от Футбол свят

Виж всички