Треньорът на Габи Петрова: Не сме правили нищо на своя глава, не сме престъпници

Треньорът на Габи Петрова: Не сме правили нищо на своя глава, не сме престъпници

"След като разбрахме, че влиза в забранения списък на Световната антидопингова агенция, не сме се докосвали до този препарат. Не притежаваме препарата от септември насам." С тези думи треньорът на Габриела Петрова Атанас Атанасов коментира случая с положителната допинг проба за мелдоний на европейската вицешампионка в тройния скок. Спортист номер 1 на България за 2015 г., личният й треньор и мениджърът й Веница Атанасова дадоха официална пресконфереция в пресклуб "България".

"Нито може умишлено да ни е даден препаратът, нито Габриела да го е взела по погрешка. Остава единственият вариант препаратът да остава много време в организма. Ако не е това, значи е огромна грешка, която не мога да си представя. Уверявам ви, че от септември миналата година Габриела не се е доближавала до подобно нещо", категоричен бе Атанасов.
Пресконференция на Габриела Петрова за положителната допинг проба 
"По медиите се появи информация, че в пробрата й има голямо количество от веществото. Нека този, който го е написал, да ми каже как се е добрал до тази информация. Ние нямаме такава информация.  Габриела тази година щеше да стане световна шампионка. Заявявам го категорично - беше готова да стане световна шампионка в Портланд. Аз трябваше да съм най-малоумният, за да я стимулирам с този препарат. Има толкова много по-мощни и по-силни препарати, ако искам да си слагам главата в торбата. Използвайки този препарат, тя имаше и добри резултати, направи и най-слабия си резултат - в Брюксел. Не знам до каква степен помага или не помага, но аз съм се консултирал с лекаря на националния отбор. Отговорът му за този препарат бе утвърдителен - помагал за по-бързо възстановяване след тежки тренировки. Когато разбрахме, че е в забранителния списък, не сме се доближавали до този препарат", продължи треньорът на Габи Петрова.

На въпрос на журналистите по чия препоръка в взиман този медикамент Атанасов отговори: "Препаратът е взет от чужбина. Попаднахме на препарата в сайтове. Взели сме информация за какво и как се използва. След това се консултирахме с най-големия специалист, който ние познаваме - с лекаря на националния отбор. Въпреки че беше разрешен като препарат, ние се консултирахме. Ние сме дали списък за това какво взимаме и винаги се консултираме със специалист. Не правим нищо на своя глава. Тя няма здравословни проблеми, взимаше препарата за по-бързо възстановяване от натоварените тренировки. Не сме някакви престъпници", каза още Атанасов.
Пресконференция на Габриела Петрова за положителната допинг проба 
"Информацията, че Габи има такава проба, дойде няколко дни преди да заминем за световното първенство. Бяхме уредили всичко. След като дойде тази информация за пробата, аз бях човекът, който реши, че по-добре да пропуснем първенството, защото тя нямаше да може да се състезава както може. Можех да скрия от нея, но имаше вероятност тя да разбере там и щеше да стане страшно. Реших да останем тук и да задействаме възможно най-рано нещата, за да докараме всичко до успешен край. Габриела щеше да стане световна шампионка там, пак го казвам. Както вървят нещата, с тези списъци и проверки, може скоро да сложат и гривни на състезателите. Мисля, че това не е много човешко. В никакъв случай не е грешка от наша страна", увери треньорът на българската спортистка.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти