Мениджърката на Габи Петрова: Очаквам тя да не бъде наказана изобщо

Мениджърката на Габи Петрова: Очаквам тя да не бъде наказана изобщо

Единственото логично обяснение на положителната допинг проба на Габриела Петрова за мелдоний е, че веществото остава по-дълго в организма, това обяви на пресконференция днес мениджърът на най-добрата ни лекоатлетка Веница Атанасова. "Габи взима за последно препарата през 2015 година, когато той беше абсолютно разрешен. Тук не става въпрос за някакви своеволия или проявена небрежност. Ние сме написали всичко това в обясненията към IAAF.

Силно се надяваме въпросът да се разреши по-бързо, макар че такива неща отнемат време. Но ние категорично ще се борим за оневиняване. Аз очаквам тя да не бъде наказана изобщо. Имаме основание да искаме положителната проба на Габи да не се счита за нарушение на антидопинговите правила. Стоим твърдо зад истината, че последно мелдоният е приеман от състезателката през 2015 година.

Веница Атанасова се аргументира с проучванията на две лаборатории, че мелдоният се разгражда в организма в рамките на до 6 месеца в зависимост от дозите и продължителността на употребата му. Въпросът е дали WADA ще признае становищата на две неакредитирани лаборатории, заяви тя. - Самите ние продължаваме да търсим категорично становище по въпроса. Първоначалната информация от Световната антидопингова агенция бе, че мелдоният се изчиства до 48 часа. Впоследствие се оказа, че това не е така. Аз лично разговарях с разработчика на препарата проф. Ивар Калвинш още в средата на март и той ме увери, че веществото може да остане в организма до 6 месеца. Ако от WADA можеха да докажат, че срокът на действие действително е много къс, ако те бяха сигурни в това, вече щеше да има наказани спортисти. А до този момент няма нито един наказан.

Затова ние ще искаме количествена проба, за да се види какво процентно съдържание е имало това вещество, когато го е упротребявала и какво при положителната допинг проба. Очевидно нещата не са толкова прозрачни, колкото им се иска на хората. Ние в момента сме в процес на доказване, че тя не е употребявала мелдоний след края на миналата година. Това ще е изключително трудно, но ако от IAAF не считат аргументите ни са основателните, нейните права вече щяха на бъдат спрени", заяви Веница Атанасова.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти