Габи Петрова: Не съм нарушила антидопинговите правила (видео+галерия)

Габи Петрова: Не съм нарушила антидопинговите правила (видео+галерия)

Уличената в употреба на допинг Габриела Петрова излезе пред медиите и коментира цялата ситуация около положителната й проба. Лекоатлетката заяви, че е наясно със списъците със забранени вещества и е спряла да приема въпросния медикамент с мелдоний още в края на септември миналата година. Ето и точните думи на Петрова, която може да бъде наказана за период от 4 години.

“Искам да кажа, че не съм дошла да се оправдавам за нещо, а съм дошла да кажа цялата истина. Прочетох поне десет различни версии. Заставам пред вас с гордо вдигната глава, защото не съм нарушила антидопинговите правила и не съм опетнила честта на България”, започна Петрова.
Пресконференция на Габриела Петрова за положителната допинг проба 
“Нещата стоят така. През 2015 година аз съм употребявала медикамент, съдържащ мелдоний. В края на септември WADA обявява списък с веществата, които ще бъдат включени от 1 януари 2016 година. Всеки един ден от годината те знаят моето местонахождение и могат да ме проверят всеки ден. Аз съм длъжна да следя списъците и съм преустановила приема през септември месец. През 2016 година по никакъв съзнателен начин не съм се докосвала до този препарат”, продължи Спортист №1 на България за 2015 година

“От тези 140 спортисти, които са уличени в употреба на мелдоний, нито един не е наказан. Не съм наказана, не са ми спрени състезателните права. Поискано ми е обяснение и съм предоставила цялата информация на съответните органи. Изчакваме решение, но няма нищо конкретно”, каза още тя.

"Всеки един човек, когато е болен, се опитва да си възстанови организма. Използвала съм препарата три седмици, за да се опитам да се възстановя по-бързо, като това се е случвало след консултация с лекар", обясни още звездата на леката ни атлетика относно употребата на медикамент с мелдоний.
Пресконференция на Габриела Петрова за положителната допинг проба 
"Когато съдбата и живота ми зависят от решението на други хора, няма как да не се притеснявам. Истината е само една, няма как да се измисли нещо друго. Не знам обаче дали WADA ще признаят, ако са допуснали грешка. На мен лично не ми звучи логично близо 150 човека да не знаят, че този препарат е забранен от 1 януари и да продължат да го приемат. Няма кой луд да прекрачи всички правила и да взима забранени препарати", продължи обяснението си Петрова.

"Може би не знаят и те колко точно време стои това вещество в организма и поради тази причина все още няма наказани", допълни спортистката.

"Не съм спирала да тренирам. Вярвам, че ще се докаже истината. През миналата година съм дала между 5 и 10 проби, трябва да погледна. Имам и състезателни, и извънстезателни. Идвали са вкъщи, идвали са на лагери на Белмекен. Никога не съм се крила от допинг полиция, подлежа на контрол денощно", разясни още европейската шампионка за девойки от Тампере.

ГАЛЕРИЯ

Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти