Министър Дашева награди шампионките и най-добрите в турнира "Ваня Войнова"

Министър Дашева награди шампионките и най-добрите в турнира "Ваня Войнова"

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева награди шампионките в I международен турнир по баскетбол (кадетки) за купа "Ваня Войнова" в памет на легендарната българска спортистка. Тя връчи златните медали на състезателките от сръбския отбор "Радивой-Карач", който във финала победи "Славия" с резултат 71:48. В мача за третото място "Санга" (Италия) се наложи над "Озона" (Испания) с 30:21.

Четиристранният турнир е част от събитията по инициативата София 2018 - европейска столица на спорта. Министър Дашева подкрепяше от трибуните младите надежди на "Славия" във финалния мач срещу класните сръбски баскетболистки от "Радивой-Карач". Преди това тя изгледа и двубоя за третото място в столичната зала "Триадица" заедно с именити български баскетболистки като Петкана Макавеева, Дияна Дилова, Снежана Михайлова, Мария Георгиева, Поли Паскова и др. На трибуните бяха и внучките на Ваня Войнова - Ивета и Лора Барчовски. В церемонията по закриването на турнира проф. Дашева връчи и индивидуалните отличия на петте най-добри състезателки - Ася Калева от "Славия", Лаура Кодино от "Озона", Сесилия Карози от "Санга", Мария Филипович и Надежда Недялков от "Радивой-Карач".

"Благодаря на организаторите, посветили този турнир на една велика спортистка каквато е Ваня Войнова. Благодаря и на всички баскетболистки, донесли слава на България. Българският женски баскетбол има изключителни успехи и не трябва да ги забравяме. Нека турнирът стане традиционен и следващата година да събере повече отбори. Видяхме, че тимът на "Славия" има бъдеще и се надявам да се развие и догодина да спечели купата. Пожелавам успех на всички млади състезателки, които показаха, че могат да играят на много високо ниво и на всички гости, които споделиха радостта от баскетбола в тази зала", заяви министър Дашева.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти