Купа "Ваня Войнова" отпътува към Сърбия

Купа "Ваня Войнова" отпътува към Сърбия

Отборът на "Радивой Корач" триумфира с Купата на завършилия днес в зала "Триадица" първи турнир в памет на легендарната българска баскетболистка Ваня Войнова. Дебютното издание на надпреварата събра отбори, представители на престижни европейски школи на нации с традиции в този спорт.

Сръбските кадетки спечелиха четири поредни победи за да вдигнат триумфално трофея в края на надпреварата. На финала тимът на Корач надигра състава на домакините от Славия със 71:48 и не остави съмнение в превъзходството си тази година. Вицешампионките отстъпиха само пред западните ни съседи, момичетата на треньорката Силвия Пеева бяха категорично класа над италианки и испанки, класирали се съответно на трето и четвърто място, след като в мача за бронза Санга победи Озона с 30:21.

"Честитя на призьорите и искам да поздравя организаторите от София - Европейска столица на спорта и БК Славия за чудесната идея да осъществят този турнир в памет на една от най-великите в българския спорт. Надявам се инициативата да се развива и още следващата година да видим повече чуждестранно и българско участие," заяви в приветствието си министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, която връчи Купата на шампионките и призовете за Топ 5, като не пропусна да поздрави лично всяка една от участвалите в турнира.

Сред официалните гости на закриването и връчващи медалите бяха още Анатоли Илиев - организационен секретар на София - Европейска столица на спорта, Васил Йотов - перзидент на БК Славия, Николай Николов - член на Комисията за младежта, децата и спорта към Столична община, в залата бе и Мила Андреева - изпълнителен директор на София - Европейска столица на спорта.

Тук бяха още изтъкнатите баскетболистки от миналото и част от тях съотборнички на Ваня Войнова - Диана Дилова, Снежана Михайлова, Мария Георгиева, Петкана Макавеева, Поли Паскова и др., както и двете внучки на Ваня Войнова - Ивета и Лора Барчовски. Наградата за най-много борби спечели Ася Калева от Славия, с най-много асистенции е съотборничката й Анна Петкова, призът за топ реализатор отиде в ръцете на Надежда Неделков от Корач, която бе обявена и за MVP - Най-полезен играч. Ето и намерилите място в Топ 5 отбора на турнира: Лаура Кодино(Озона), Сесилия Карози(Санга), Мария Филипович(Корач), Надежда Неделков(Корач) и Ася Калева(Славия). Крайно класиране: Корач (Сърбия), Славия (България), Санга (Италия), Озона (Испания).

Още от Баскетбол

Виж всички