Силно начало за България на ЕП по художествена гимнастика

Силно начало за България на ЕП по художествена гимнастика

България заема второ място в отборното класиране при девойките след първите два уреда, а Татяна Воложанина се класира за финалите на обръч и на топка на Европейското първенство по художествена гимнастика, което започна днес в испанския град Гуадалахара.

Българският отбор при девойките е съставен от Татяна Воложанина, Елизабет Йовчева и Анна Келман. Българките имат сбор от 65.225 точки след първите четири изпълнения (по две на обръч и на топка), след като се представиха много силно днес в първия ден на шампионата. Надпреварата на бухалки и лента е утре.

Начело е Русия със 71.150 точки, а на трета позиция е Украйна с 65.175 точки. В топ 6 са още Италия с 64.000 точки, Азербайджан с 63.975 точки и Испания с 62.900 точки.

Отборният медал на това първенство ще бъде сбор от шестте най-високи оценки от квалификациите при девойките и ансамбли жени от двете съчетания за многобоя.

Татяна Воложанина ще играе всичките четири съчетания, а днес с оценки от 16.000 точки за изпълнението на топка и 16.800 на обръч се класира и на двата финала. При девойките за финали се класира по една гимнастичка от държава.

Анна Келман игра обръч и се представи отлично, получавайки оценка от 16.525 точки, а Елизабет Йовчева изигра съчетанието си с топка и въпреки, че имаше неточност също получи висока оценка - 15.900 точки.

Оценката на Татяна Воложанина от 16.800 е четвърта по сила на уреда и е трета оценка, с която Таня се класира за финала. На топка Татяна имаше неточност, а оценката 16.000 е 10-та по сила и е шеста за влизане във финала.

Утре Воложанина ще игра на бухалки и лента, Анна Келман - на бухалки, а Елизабет Йовчева - на лента.

От 19.30 часа започнаха изпълненията при ансамблите с пет обръча. България е със 17-и стартов номер от 19 ансамбъла.

Още от Други спортове

Виж всички