Пламен Константинов привлече бивш затворник в Локомотив

Пламен Константинов привлече бивш затворник в Локомотив

С отбора воден от Пламен Константинов Локомотив (Новосибирск) вече тренира кубинският диагонал Роландо Сепеда. През 2016 година той трябваше да участва на Олимпийските игри в Рио като капитан на националния отбор на Куба, но вместо това се оказа зад решетките…

Затвор във Финландия вместо сезон в Корея

Роландо Сепеда през юли 2016 година се оказа участник в огромен скандал - той и още 5 волейболисти на националния отбор на Куба, които бяха във Финландия за двубои от Световната лига, бяха задържани от полицията в Тампере за престъпление от сексуален характер.

Сепеда със семейството си след в полуфинаа в Гърция 2016
Фото: paokvolley.gr

Играчите бяха обвинени, че са са изнасилили гражданка на Финландия в хотела си в Тампере и получиха обвинение “Изнасилване с утежняващи обстоятелства”. Волейболистите отричаха своята вина, но това противоречеше на показанията на потърпевшата и видео, което самата тя бе записала на своя мобилен телефон.

Волейболната федерация на Куба излезе със заявление, в което осъди действията на своите спортисти. Роландо Сепеда, Абрахан Алфонсо, Норберто Калво, Османи Уриарте и Томас Соса веднага бяха отстранени от националния отбор на Куба, който за първи път от 2000 година се бе класирал на Олимпиада. Старши треньорът на Куба Родолфо Санчес, бе уволнен.

Месец преди Олимпиадата в Рио 2016 кубинците загубиха половината си отбор, в това числа и капитанът си 27-годишният Сепеда. Диагоналът, който игра с лява ръка, точно преди това изигра страхотен сезон. Той спечели титлата на Гърция с ПАОК (Солун) и стана MVP, а през май подписа изгоден договор с корейския клуб Ансан. Но..., сам провали всичко.

През септември 2016 година Окръжния съд в Пирканмаа реши Алфонсо, Калво, Сепеда, Уриарте на 5 години лишение от свобода. а Соса получи присъда от 3,5 години затвор. Освен това бяха задължени да заплатят на жертвата обезщетение от 24 000 евро.

 

Играчите и техните адвокати не се предаваха. През юли 2017 година един от волейболистите - Соса беше оправдан след обжалване в съда в Турку. Освен това, спортистът получи от финландската държава 198 000 евро, като компенсация от 500 евро за всеки ден, който е изкарал в затвора.

Останалите играчи също получиха по-ниски присъди: Уриарте до 4 години (той бил убедил да го посети в хотелската му стая), Калво – до 3,5 години, Сепеда – до 2,5 години.

Но разбира се в резултат на още няколко обжалвания Роландо Сепеда излезе от затвора още по-рано през септември 2017 година. По това време той започна да публикува постове в профила си във фейсбук с фотографии с децата си и написа: “Свободен към!”

С това събитие го поздравиха звездите на кубинския волейбол - Йоанди Леал, Павел Пимента, Майкъл Санчес Божулев, Томас Алдасабал, Райдел Йересуело и много други.

Юни 2016 – Септември 2017

Когато Сепеда дойде на себе си, при него са пристигнаха представители на руския Локомотив (Новосибирск). Разбира се, че репутацията на играча е опорочена за винаги, но той вече бе излежал своето наказание, а като играч още е способен да донесе немалко ползи.

Сепеда - дългосрочна перспектива

“Да, Роландо Сепеда действително се намира в Новосибирске и набира форму в структурата на клуба”, заяви генералният директор на Локомотив Роман Станиславов пред в интервю за

“БИЗНЕС Onlinе”.

“Той имаше голямо прекъсване в своята кариера. Даже ако ние нямахме легионери, на него щеше да му бъде тежко през този сезон в който и да е отбор в Суперлигата на Русия. Той за сега не е готов. Сепеда – това е дългосрочна перспектива”, добави Станиславов.

“Готвите Сапеда да играе в Локомотив или за трансфер?”, запитаха Роман Станиславов, имайки предвид как Вилфредо Леон и Йоандри Диас първоначално тренираха с полския Асеко Ресовия (Жежув), но после не играха в този клуб а преминаха в Зенит (Казан) и Енисей (Красноярск).

“Още не сме решили. Първо, трябва той да възстанови своята спортна форма, и ние да разберем на какво точно е способен той”, отговори генералният директор на Локо.

Сега Локомотив има двама чуждестранни волейболисти - полският разпределител Фабиан Джизга и сръбският посрещач Марко Ивович. През този сезон 29-годишният Сепеда може да играе за “сибиряците” само при някакви фарс-мажорни обстоятелства. Той обаче вече тренира с първия отбор, а освен това работи много и по индивидуална програма с младежкия тим на Локомотив.

 

Роландо Сепеда: Вторият мач ще бъде по-различен

Възможно, точно за наличието на тренировките на Сепеда наставникът на Локомотив Пламен Константинов заговори за изменение на лимита на чужденците в Суперлигата на Русия.

„Знам, че тук в Русия няма особено позитивна  настройка за тази идея, но смятам, че е необходимо да се увеличи броят на чуждите играчи на три. Мисля, че има нужда от добри волейболисти, които биха могли да попълнят всичките 14 отбора на Суперлигата. Ако се разреши още един чужденец, то това няма да промени значително нивото на по-предните отбори, но ще приближи другите до тях. Тогава шампионатът ще стане още по-конкурентен и интересен. В крайна сметка колкото по-голяма е конкуренцията в първенството, толкова по-добре е това за руските играчи. Това ще помогне да се повиши нивото им”, каза още Пламен Константинов в ефира на телевизия  “Россия 24”.


Пламен Константинов: Трябва да се увеличи броя на чужденците в Русия (видео)
“Това е лично мнение на на треньора ни, който иска да бъде конкурентноспособен на отборите от европейската част. Това мнение има право на живот. Например, аз имам съвсем различно мнение по този повод. Смятам сегашния формат за оптимален”, добави Станиславов.
Роландо Сепеда на Световното първенство през 2014 година в Полша  
За отбелязване е, че предишните кубински легионери се проявиха ярко в Новосибирск. Диагоналът Микаел Санчес донесе на клуба Купата на Русия през 2011 година и стана MVP. Два сезона един от лидерите на Локо бе Ореол Камехо. През сезон 2014/15 той стана най-резултатния волейболист на отбора, но заради по-добри финансови условия продължи кариерата си в Китай, а после се завърна в Русия, но вече в състава на Зенит (Санкт Петербург). Най-вероятно, през следващия сезон този списък ще попълни и Роландо Сепеда.


Още от Волейбол

Виж всички