Георги Братоев: Хора, които не се раздават, нямат място в националния

Георги Братоев: Хора, които не се раздават, нямат място в националния

Eдин от големите липсващи за българския национален отбор по волейбол на изминалото световно първенство в България и Италия беше разпределителят Георги Братоев. В предаването "Златният гейм" той направи разбор на представянето на "трикольорите".

Според Братоев, в състава е имало много играчи, които не са давали 100% от себе си и разкри каква е рецептата да не се допуска повече такова нещо - просто такива волейболисти никога повече да не попадат в състава. Ето и какво сподели разпределителят в предаването:

"Доста се изговори на тема представянето на Световното първенство. Мисля, че имахме своите шансове, но пък с оглед на хората, които липсваха в отбора - като Цецо Соколов, Тодор Алексиев и прочие - според мен едно закономерно 9-о място за нас."
"Когато станеш пет пъти поред 9-и, това място вече става провал. Ако пет пъти поред станеш четвърти, тази позиция също става провал. Така че за съжаление с оглед на представянето последните години, 9-то място е закономерност. Другите отбори просто съумяха за 3-4 години да изкарат много млади състезатели, които да играят на топниво."

"При нас изглежда, че на моменти нещата са в застой, но пък и рядко успяваме да съберем всичко, с което разполагаме и да играем на един турнир с него. Ако България успее да събере всички свои най-добри състезатели и те да играят на един турнир заедно, смятам, че шансовете за по-добро класиране от 9-о място са доста по-големи."

"Със сигурност тези последни четири години ще бъдат запомнени с големия брой състезатели, които минаха през националния отбор. Допреди това такова нещо не се беше случвало. Даде се шанс на изключително много хора, някои го използваха, някои не можаха."
"За оценка на треньора не съм аз човекът, който да го оценява. За съжаление, в нашия спорт са важни резултатите. Когато те не са налице, това говори, че нещо не върви в цялата система. Понякога се обвиняват треньори, друг път състезатели, трети път - ръководства, федерации и т.н. Но всичко зависи от състезателите на терена."

"Факт е, че с Пламен Константинов в началото нямахме общо мнение по много въпроси, но това не е и нужно. В последните две години, които прекарах с него в националния отбор, бяхме в прекрасни отношения."
"Смятам, че за тези 2 години научих много за себе си като чисто човешки неща за себе си и че когато веднъж захапеш кокала, не е нужно да не го пускаш. Това е нещо минало и всеки трябва да извлече само позитивите от предните години."

"Съгласен съм с Владо Николов, че имаше много хора, на които не им се играе за националния отбор. И смятам, че тези хора нямат място в него. И за съжаление с оглед на малката бройка играчи на световно ниво, които можем да ползваме, понякога такива хора се възползват. За да има успех за в бъдеще, такива играчи не бива да се допускат."
"Имена не бих коментирал, всеки един състезател може да си направи равносметка. Ако питате лично мен, не бих позволил някой да не се напъва и тези хора, които не дават максимума от себе си, просто нямат място там."
"Аз си спомням времето, когато на мен ми се наложи да застъпя като млад играч и беше невъзможно да не се раздаваш в оня национален отбор. Тогава имаше имена като Владо Николов, като Христо Цветанов, като Андрей Жеков, като Матей Казийски, като Костадин Стойков, като Теди Салпаров. Когато ги погледнеш в очите, последното нещо да ти мине през главата е да не се напъваш."

"Смятам, че това е проблем в момента, защото има голям брой млади играчи в състава и те не могат да са толкова директни едни към друг, както могат да са по-старите към по-младите. Така че не е нещо ненормално и не е като да се случва само тук. Има сблъсъци на нови поколения, на хора с различен тип мислене. Но това е нещо, с което можем да се справим, защото рецептата за такива хора е само една - те нямат място в отбора."
"Според мен е редно да се поясни, че не е като десет човека да тренират, а другите седят и пият кафе. Просто си личи как има хора, които не дават 100% в дадена ситуация. Тези хора тренират, играят, но просто на моменти не се раздават напълно, а не са като да седят на първия ред в залата."

"Със сигурност има български треньори за националния отбор, имаме специалисти, които са с добри разбирания и работят на добро ниво. Кой точно ще бъде начело на отбора, дали пак няма да е Пламен Константинов, ние не знаем още. Дали ще е българин или чужденец, няма значение, тук се търсят резултати и да се дава максимума от всеки един играч", заяви Братоев и разкри кога ще се върне от контузията си.
"Добре върви възстановяването ми. Всеки ден, всяка седмица състоянието ми се подобрява и ако всичко върви добре, средата на януари е една добра дата да започна да играя волейбол. Дотогава има доста време", сподели още Братоев.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти