Гледай на живо

Нов сблъсък между Лудогорец и Хебър - този път за Купата, на живо от Разград със съставите

Суперлигата на България сезон 2019/2020 в цифри

Суперлигата на България сезон 2019/2020 в цифри

Извънредната ситуация в световен мащаб заради COVID-19 нанесе своите поражения във всички сфери на живота. Спортът не беше пощаден, всички спортни мероприятия бяха прекратени, дори Олимпиадата в Токио. Трябваше да се взимат тежки решения в извънредно положение. Прекратяване, анулиране или обявяване на шампиони преди да се е стигнало до края. На различните места взеха различни решения. БФВ реши първенствата да бъдат прекратени и обяви шампиони и при мъжете, и при жените. При жените нямаше полемики, разликата в класите на Марица и останалите е огромна.

Не така се стекоха нещата при мъжете. Нефтохимик беше обявен за шампион на база временно класиране, два кръга преди приключване на редовния сезон и без да са играни плейофи. Първенството приключи по нестандартен начин. Болшинството от клубовете приеха това решение със задоволство. Основният претендент за титлата Хебър изрази несъгласието си от взетото решение, отборът с най-голям бюджет и селекция остана на втора позиция (най-скъпото второ място). Както винаги в живота, има доволни и недоволни!

Крайно класиране в Суперлигата за сезон 2019/2020:
1. Нефтохмик
2. Хебър
3. Добруджа 07
4. Монтана
5. Марек
6. Пирин
7. Левски
8. ЦСКА
9. Дунав
10. Черно море
11. Арда
12. Славия

Както се очакваше, отборите, които поработиха здраво в селективен и организационен план, се представиха добре и постигнаха прилични резултати. Отборите с по-скромни възможности съвсем закономерно са в дъното на таблицата. Има и отбори, които самото оставане в Суперлигата, ги задоволява без да търсят някакво развитие, поради липса на ресурси. Както се казва, на всеки според възможностите!

Как се представиха отборите в спортно-технически план? Като цяло на прилично средноевропейско ниво, имаше интересни двубои, имаше и протоколни мачове.

Нефтохимик
Още в началото заявиха шампионски амбиции. Добре окомплектовани в хода на първенството успяха да се справят и със здравословните проблеми сполетели отбора. В последната част от първенството играха с най-младата двойка крайни нападатели в лицето на Георги Петров и Денис Карягин. Изгубиха два финала от Хебър - за Суперкупата и за Купата на България. В хода на първенството подобряваха отборната си игра. В цифрово изражение, отборът на Николай Желязков e тотален доминант на мрежата, за всички изиграни мачове до прекъсването има реализирани 276 блокади. С атака от 49% бургаските волейболисти печелеха лесно в много от мачовете, които изиграха. Имаха ресурс за дълга серия от мачове във фазата на плейофите, но извънредното положение ги лиши от това.

Хебър
Отборът с най-голям бюджет и звездна селекция. Спечелиха две от трите възможни купи - Суперкупата и Купата на България, и имаха амбиции за требъл. На практика Атанас Петров разполагаше с два напълно равностойни отбора. На моменти се забелязваше липса на мотивация, което им изигра лоша шега и костваше на отбора първото място в класирането. Хебър доминираше в два компонента от играта, които носеха точки. Най-добре сервиращият отбор реализирал 170 директни точки. Много успешната атака създаваше сериозни проблеми на противниковата блокада. Въпреки тази доминация, Хебър допускаше колебания в своята игра. Големият губещ от прекратяването на шампионата. Отборът имаше сили и желание да се бори за първа титла в клубната витрина.

Добруджа 07
Отборът премина през доста перипети по време на сезона. Добро начало, последвал спад, треньорска смяна и накрая добро стечение на обстоятелства. Добре селектирани състезатели с опитен разпределител в лицето на Иван Станев. Стабилната игра на посрещане, създаваше предпоставки за успешна атака. Преди прекратяването на шампионата Добруджа 07 заемаше трето място във временното класиране, което автоматично се трансформира в бронзов медалист за сезон 2019/20.

Монтана
Отборът на Даниел Пеев, даде заявка още от началото, че ще преследва медал от шампионата. Беше близко до постигане на тази цел, но някои засечки по трасето ги лишиха от това, непредвидени загуби, грешки с трансферите, липса на стабилност. Въпреки тези нюанси, Монтана показа приличен волейбол, записа победи срещу лидерите в класирането.

Марек и Пирин са следващите отбори в класирането - 5-то и 6-то място
Преди първенството Марек заяви цел да атакува първата четворка, малко не им достигна, допуснаха много амплитуди в играта си. Загубиха много точки в домакински двубои. В сравнение от минали години се забелязва лек прогрес в отбора. Пирин играе на приливи и отливи, имат необходимата сплав между опит и младост, но сякаш липсата на амбиции за по-добро класиране им определя ролята на средняк, който участва в представлението без да играе важна роля.

Левски и ЦСКА заемат последните две места, даващи право да играят в плейофите. Най-титулованите отбори в българския волейбол минават през тежък период в своето развитие. И двата отбора имат сериозен проблем с материалната база, и ако за Левски, скоро време този проблем ще се разреши, то при ЦСКА е неясно кога ще има разрешение на въпроса с базата. Плюс проблема със залата, върху главата на Сашо Попов се стовари и безпаричието, основния спонсор до миналата година, се оттегли и спря финансирането. Въпреки всички проблеми, ЦСКА продължава да бъде фактор и дразнител за всички останали отбори.

Това са отборите които щяха да  продължават във втората фаза от шампионата, плейофите, ако не беше прекъснато първенството. Дунав и Черно море останаха зад чертата определяща плейофите, дори и да нямаше преждеврееменно прекъсване на първенството, те излизаха във ваканция. Арда и Славия са последните два отбора в класирането. При тях прекратяването може да е от полза, при така стеклите се обстоятелства по всяка вероятност и през следващата година да играят в Супелигата без да има изпадащи и борещи се за оставане.

Забележка: Данните са предоставени от Лазар Лазаров

Николай Иванов, volleycomment.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти