Николай Желязков: Уверен съм, че събрахме много силен състав!

Николай Желязков: Уверен съм, че събрахме много силен състав!
Първо в Sportal.bg: Шампионите с впечатляваща селекция за новия сезон
Първо в Sportal.bg: Шампионите с впечатляваща селекция за новия сезон

Шампионите от Нефтохимик 2010 (Бургас) обявиха привличането на братята Георги и Валентин Братоеви, като това бяха последните две нови попълнения в състава. Освен това в тима остава и звездата Николай Николов, както и другият централен блокировач Илия Петков. Сигурни оставащи са още и диагоналът Жани Желязков и  Мирослав Градинаров. Преди седмица бургазлии привлякоха посрещачът Златко Кьосев от Монтана, центърът Венцислав Трифонов от Арда (Кърджали) и либерото Ивайло Лалов (Левски).

Ето какво каза старши-треньорът на Нефтохимик Николай Желязков в интервю за BGvolleyball.com за положението в отбора, селекцията и целите за новия сезон.

Братя Братоеви ще играят заедно в Нефтохимик (Бургас)
Братя Братоеви ще играят заедно в Нефтохимик (Бургас)


Може ли да се каже, че селекцията на Нефтохимик е завършена?

На практика, да. Смятам, че не е необходимо да привличаме още състезатели.

13 "Block Out" с гости Ники Желязков и Огнян Томов

Как се стигна до привличането на братя Братоеви?

От доста време съм казвал, че с тях двамата, отборът ни ще стане много силен. Радвам се, че това се случи. И не само с тях, с останалите волейболисти и новопривлечените състезатели също. Смятам, че успяхме да направим максимума със селекцията. Уверен съм, че събрахме много силен състав.

Шампионите стартират подготовка на 1 август
Шампионите стартират подготовка на 1 август

Опитен състезател като Ники Николов също остана в състава. Трябваше ли да го убеждавате?

Не. Ники знаеше, че искам да остане. Бе въпрос на преговори между него и ръководството на тима, защото все пак знаете, че финансовата част е от голямо значение. Радвам се, че успяха да се договорят. Всъщност всичко стана много бързо и с него и с братя Братоеви и това е много радващо.

Кога започвате подготовка?

По принцип смятам на 1 август. Но ситуацията е такава, че засега всичко е предпоследно. Всичко, което кажа може да се измени с оглед на пандемията от коранавируса. Дано все пак да се оправят нещата. При всички положения искаме по-рано да започнем, защото тази дълга почивка ще се отрази много негативно на всички състезатели. От 15 март до сега никой не е тренирал ефективно. Коремни преси и раздвижващи упражнения в къщи съвсем не са достатъчни. След този огромен период на принудителна почивка волейболистите се нуждаят от физическа подготовка.

Рискът от контузии е дост голям след такъв период?

Да, така е. хората, които мислят, че след като се отвори положението за тренировки и след 15-20 дена са готови се лъжат. В тази посока има една много хубава статия на спортните доктори Стефан Стругаров и Ангел Лозанов, които предупреждават именно за това.

По тази причина всички състезатели на Нефтохимик ще получат индивидуални програми за лятото. Вече имаме план за действие, волейболистите ще работят а физика и в летните месеци. Разбира се не от утре, от следващия месец. Ще се получи нещо като предварителна подготовка преди подготовката.

Целите за следващия сезон?

Основните цели естествено са насочени към спечелването на титли в първенството. Но моите цели са малко по-различни. Първо да подготвим добре отбора, второ да направим добър колектив, трето да имаме добра спойка. И на базата на това да покажем добра игра. Общо взето първостепенно е да си подредим нещата, за да преследваме успехи.

От Нефтохимик се надяват да играят двубоите си от Шампионската лига в “Арена Бургас”
От Нефтохимик се надяват да играят двубоите си от Шампионската лига в “Арена Бургас”

А в Европа?

Ще играем в Шампионска лига и ще започнем на квалификации. Смятам, че имаме шансове да атакуваме влизане в групите на най-престижния турнир. С този състав и с малко късмет мисля, че можем да  успеем да продължим напред. Дай боже и новостроящата зала в Бургас да бъде завършена и всичко ще си дойде на мястото.

13 "Block Out" с гости Ники Желязков и Огнян Томов

 

Приключихте със селекцията доста по-рано от другите. Може ли да се каже, че сте треньор-отличник?

И миналата година приключихме по-рано. Това е практика в Нефтохимик. Дължи се на много добра химия и спойка във взаимното ни сътрудничество с президента Огнян Томов. Нещата вървят много леко, защото имаме единомислие. Надявам се това да продължи и занапред.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти