Радостин Стойчев: Спортът е важен, за да вдигне морала на хората

Радостин Стойчев:  Спортът е важен, за да вдигне морала на хората

Никой няма опит с такава криза, за съжаление сега, всеки ден приятели ми се обаждат, че са загубили свои близки

Най-успешният клубен треньор в историята на България – Радостин Стойчев говори ексклузивно пред „Тема Спорт“. 50-годишният волейболен специалист през този сезон е начело на Верона. Градът се намира в северната част на Италия, която се превърна в епицентъра на пандемията с коронавирус в страната. Стойчев сподели от първо лице ца случващото се около него, как се справят с трудната ситуация, заедно с Матей Казийски и Аспарух Аспарухов, които също са част от клуба. Той говори и по други щекотливи теми.

Г-н Стойчев, първо как сте, как се чувствате, предвид че сте далеч от комфортната зона, непосредствено в епицентъра на пандемията в Италия?

- В Италия вече никъде няма комфортна зона. Ситуацията е константна от доста време, всички сме затворени вкъщи и никой не излиза. Един път на 3-4 дни излиза един член на семейството, за да напазарува и през останалото време сме си у дома.

Като спортни хора, как се справяте в такава обстановка?

- Ние провеждаме с отбора пет дни в седмицата тежки тренировки онлайн, с физическия ни треньор, който ги води. Поръчахме ластици за всички, имаме импровизирани тежести и правим много упражнения с тежестта на тялото, като тренировките са доста натоварващи, за около час и половина.

В България всеки ден съобщават за ситуацията в Италия и тук звучи доста страшно. Можете ли да кажете от първо лице каква е обстановката около вас?

- За съжаление вече няма ден, в който да не ми се обади приятел и да ми каже, че е загубил свой познат или близък. Ситуацията е много тежка. Имам приятели от Бреша и Милано, които са в епицентъра, губят роднини, особено по-възрастни хора. Според мен

народът на Италия реагира много добре 

защото всички са много сплотени, изпълняват стриктно указанията на правителството. Вижда се даже ентусиазъм, хората се организират в различни групи, за да си поддържат духа. Има практическа помощ от правителството, финансова, имам предвид всички вземания по кредити, данъци и такси. Хората търсят начини да се спасят от тази непозната досега ситуация. И ние сме част от тази група хора, просто трябва да намерим начин да се опитаме да правим правилните неща.

Коментираше се тук, че е имало забавяне при вас с няколко дни и това е довело до този бум на епидемията. В Италия говори ли се за подобно нещо?

- Малко са атаките по отношение на правителството или на взетите мерки. В началото никой нямаше опит и сега другите могат да черпят опит именно от Италия. Докато в началото имаше разнопосочни мнения, не се знаеше какви са мащабите и скоростта на разпространение, както и какви са мерките, които трябва да се вземат. Липсва опит в тази криза. Даже в началото настройката на всички ни бе, че

дори се прекалява с мерките 

Матей Казийски се завърна с 23 точки и победа за Верона в Италия (галерия)
Матей Казийски се завърна с 23 точки и победа за Верона в Италия (галерия)

защото ни се струваше, че те са преувеличени – да не можем да тренираме, да работим… сега целият бизнес е спрян, така че нещата са много тежки, но хората го приемат като необходимост. Сигналите, които се излъчват по телевизията сега са позитивни и това е достойно за уважение.

Виждаме, че италианците приемат кризата с песни и дистанционен начин на събиране, през терасите…

- Да, животът тече по съвсем друг начин. Всичко е различно и взаимоотношенията са такива. За никого не е лесно, но само правилните неща и постъпки могат да ни спасят в този момент.

Вие как сте, как е семейството Ви?

- За щастие сме добре. Заедно сме с Матей и Аспарух у дома, имаме възможност да тренираме, времето е хубаво и можем да използваме градината. От тази гледна точка сме добре и за щастие засега сме здрави.

Предполагам, че на никого не му е до волейбол в Италия в момента, но какво се случва с първенството?

- На последното заседание на Лигата бе взето решение да се изчака следващия декрет на правителството, за да се види накъде отива заразата и тогава да направим ново събрание. Има много варианти, единият е да се прекрати, но той е най-нежелателен. Другият е да се доиграе, може през юли или август, защото лятото ще бъде свободно, след като отложиха Лигата на нациите и олимпиадата. Това дава възможност за продължение на първенството. Но въпросът е отворен, важно е да се види динамиката на пандемията. Ако имаме късмета да започне да спада, тогава ще мислим за спорт.

За клубовете в Италия, за разлика от българското първенство, е много важно да се довърши шампионата, тъй като в бюджетите са заложени сериозни суми от приходи от билети, така ли е?

- По принцип е така, но в дадената ситуацията това едва ли ще е от значение, защото дори да подновим първенството

това едва ли ще стане с публика. 

Така че това перо ще отпадне. Но се предполага, че хората, които ще са си у дома, ще имат възможността да гледат волейбол. Така ние ще си рекламираме спонсорите и ще държим спорта на добро ниво, защото това е важно за бъдещето ни. А и да вдигнем морала на хората. Имайки такава дупка през лятото, всяко спортно събитие на ниво ще е добре дошло за зрителите у дома.

Във вторник в България ще се дискутира под каква форма трябва да приключи първенството. Вие на какво мнение сте?

- Не бих искал да вземам отношение от дистанция, без да познавам вътрешните проблеми. Наскоро говорих със Сашо Попов, той ми разказа за възможностите. При всички случаи е по-хубаво да има спорт, отколкото няма. Друг е въпросът под каква форма. Всичко, което позволява ситуацията, трябва да се направи, за да има спорт и да има хора, като вас, които пишат и говорят за спорт.

Как ще коментирате ситуацията във федерацията? През 2012-а започнахте сериозна борба със статуквото и ето, че осем години по-късно настъпи промяна.

- Аз се радвам за което. В скоро време ще разберем дали тази промяна е реална и в каква посока поема новото ръководство. Ако афишираните преди това амбиции, започнат да имат покритие 

това ще е много радващо

за нашия спорт. Ако промените са само козметични – не.

Ако видим, че има реална промяна, а не просто подмяна, то готови ли сте Вие и Матей да се насочите отново към българския национален отбор?

- Аз нямам предложения, които да обсъдя. Нашата позиция вече от 9 години е една и съща. Ние дойдохме, за да направим всичко възможно за развитието на българския волейбол и сме готови винаги да го направим. В момента това се случва под някаква форма с нашата академия, но всичко друго, което е възможно и реално, ще го сторим, за да помогнем. Ние сме тръгнали от България и познаваме много хора, които продължават да се борят за спорта ни там. Ако федерацията подаде ръка на тези хора, спортът ще върви. Трябва да се променят приоритетите и тогава всичко ще е наред. Волейболът има бъдеще в България и е спорт, за когото според мен могат лесно да се намерят финансови средства, особено на национално ниво. Ако за клубовете е по-трудно, което е разбираемо, за националните отбори е доста лесно. Липсата на конкуренция на другите колективни спортове, говорейки за високо ниво, помага в тази посока. Ако държим волейболът ни на високо ниво, то не е сложно да се организира процесът. Дано това да е курсът, който ще поеме новата федерация.

Какво бихте казал на хората, които са си у дома и се чудят какво да правят в тази обстановка?

- Видях един много правилен отговор на такъв въпрос и той бе на Юрген Клоп. Той казва, че „Ако в такава драматична ситуация е важно мнението на човек като мен, само защото съм известен, то нещата не са добре“. Мога само да кажа да се слуша мнението на специалистите и да се уважават взетите мерки, защото това е демонстрация на уважение и респект към другите хора. Аз го правя и всички мои близки също така. Уважавайте другите, това е.

Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти