Тараните на Левски подлудиха 12 000 на “Герена”

Лидерът Левски не спира да мачка в първенството и да радва своите фенове. “Сините” разбиха с 3:0 Крумовград в мач от 4-ия кръг на efbet Лига и продължават да летят най-високо в елита на България преди гостуването на шампиона Лудогорец другата събота. Тараните на столичани Александър Колев (10', 90') и Мустафа Сангаре (59') бяха точни, като вдъхнаха огромен ентусиазъм на привържениците на 26-кратните шампиони. Това е напълно нормално, след като столичният гранд е едноличен лидер с пълен актив от 12 точки и голова разлика 15:1. Подобен старт "Синя България" чакаше от 11 години. Именно през сезон 2012/2013 година за последно отборът стартира с четири победи, тогава всъщност шест поредни в първите шест кръга, но след четвъртия кръг тимът имаше 10:1 голова разлика, докато сега играчите на Станислав Генчев имат с пет попадения повече и радват привържениците с невероятна ефективност пред гола.

За сравнение през миналата година Левски имаше нужда от два пъти повече мачове, за да отбележи 15-ия си гол в шампионата, а след четвъртия кръг имаше вече две инкасирани загуби.

"Сините" са в голям подем след това начало - 6:1 над Локомотив (София) в "Надежда", 4:0 над Ботев (Враца) на "Герена" и 2:0 над Локомотив (Пловдив) на "Лаута", преди това 3:0 над Крумовград.

Именно поради това Станислав Генчев не направи нито една промяна от успеха с 2:0 над "смърфовете". Пламен Андреев бе вратар, а Келиан ван дер Каап, Кристиан Димитров и Цунами бяха тримата централни защитници, Алдаир и Майкон бяха халф-беговете, докато Асими Фадига, Карлос Охене и Джавад Ел Джемили действаха зад Евертон Бала и Александър Колев.

Атанас Рибарски пък започна с три промени от поражението (0:1) срещу Ботев (Пловдив). Диего Рапосо, Момчил Цветанов и Наско Милев бяха заменени Даниел де Паули, Джунейт Али и Рафаел Фуртадо. Останалите титуляри на гостите бяха Янко Георгиев под рамката на вратата, Матей Шимич, Божидар Кацаров и Лукас Сантана в защита. Вячеслав Велев, Серкан Юсеин, Ерол Дост в халфовата линия и нападателят Патрик Луан.

Любопитно е, че "сините" играха за първи път със своя нов резервен екип - изцяло в черно.

Над 11 500 зрители пристигнаха на "Георги Аспарухов", за да подкрепят домакините. При страхотна атмосфера срещата започна с превес на домакините, но първата опасна атака беше за гостите, защитата на столичани обаче се справи. Малко по-късно в 8-ата минута чрез Майкон домакините отправиха силен удар, избит със сетни усилия в корнер от Георгиев.

Именно след центрирането на Евертон Бала от ъглов удар, Колев с глава прати топката в далечния ъгъл за 1:0. Така той освен че наказа бившия си тим, отбеляза първото си попадение на "Герена" с екипа на любимия му Левски.

Попадението бе гледано от ВАР, но и след проверката Волен Чинков потвърди гола, който бе под №13 за столичани в тази кампания. Цунами пропусна с глава да удвои и още в първия четвърт час на мача "сините" да имат сериозна преднина.

Серкан пробва удар отдалеч, но без да затрудни Андреев. Публиката пък имаше претенции към играчите на гостите за две по-твърди единоборства с футболистите на столичани. В средата на полувремето Крумовград излезе от своята половина, а в 33-ата минута отлична акция на Алдаир обра овациите на феновете, но португалецът не успях да завърши с удар.

Ел Джемили след акция през центъра бе близо до гол, но изстрелът му мина от външната страна на дясната греда. Това беше и последната интересна ситуация преди почивката.

Втората част започна с два опасни удара на Алдаир и Охене, които минаха над горната греда. Агитката на "сините" пък направи истинско пиротехническо шоу на трибуните в Сектор "Б".

В 57-ата минута новите любимци на феновете - Мустафа Сангаре и Марин Петков, се появиха на терена вместо Бала и Фадига, като веднага вдигнаха публиката на крака със своята свежест и желание за игра. Още с първата си атака таранът намери Ел Джемили, чийто удар бе спасен от Георгиев.

Секунди по-късно Янко Георгиев със страхотно спасяване изби шут на Петков в корнер. На флага за изпълнение застана Петков, а след центрирането му, стражът на гостите бе безпомощен при красивото изпълнение с глава на Сангаре. Високият нападател полудя от радост и дори се качи на оградата на Сектор "В", за да празнува с феновете.

В следващите минути домакините контролираха срещата под песните на своите фенове, които се притесниха в даден момент, че Сангаре получи травма, след като остана на земята и се наложи лекарска намеса. Таранът обаче нямаше никакъв проблем и остана в игра.

Именно той след поредния си пробив в продължението на мача нахлу отляво и намери връхлитащия Колев, който отблизо вкара второто си попадение в мача и общо трето за клуба. Така двамата нападатели, които притежават завидна физика, отново изправиха феновете на крака, отвърнали със скандирания на имената им.

Собственикът Наско Сираков също остана видимо доволен в ложата, като видя почти пълни трибуни и нова победа на Левски, който вече мисли за визитата на Лудогорец от петия кръг на първенството.

Видимо отборът на Станислав Генчев има да работи още много, това го знае най-добре треньорът, но с този ентусиазъм и с такава голова ефективност, феновете имат право да мечтаят и да идват с удоволствие на стадиона.

Гостите пък записаха трета поредна загуба и останаха с три точки в първенството преди домакинството на Берое.

ЛЕВСКИ 3:0 КРУМОВГРАД1:0 Колев (10)2:0 Сангаре (59)3:0 Колев (90)

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Келиан ван дер Каап, Кристиан Димитров, Цунами, Алдаир, Майкон, Асими Фадига, Карлос Охене, Джавад Ел Джемили, Евертон Бала, Александър Колев

КРУМОВГРАД: Янко Георгиев, Матей Шимич, Божидар Кацаров, Лукас Сантана, Вячеслав Велев, Даниел де Паули, Серкан Юсеин, Ерол Дост, Джунейт Али, Рафаел Фуртадо, Патрик Луан

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти