В Ред Бул се отказали от идеите на Нюи за RB20?

Част от причините за липсата на прогрес в представянето на Ред Бул в последните състезания в хода на сезон 2024 във Формула 1 може да се потърсят и в развитието на автомобила на тима RB20. Макс Верстапен и Серхио Перес започнаха изключително убедително кампанията, но след първите няколко състезания конкуренцията ги догони и на практика единственият успешен пакет подобрения за RB20 се оказа този, който тимът използва в Япония.

Оттогава насам Макларън и в последните стартове и Мерцедес успяха да догонят Ред Бул и записаха по-добри представяния на различните писти, без обаче да спечелят всички стартове, в които имаха предимство, като това важи основно за Ландо Норис.

Верстапен определи Гран При на Унгария като "критичен момент" за Ред Бул

Междувременно дизайнерът на Ред Бул Ейдриън Нюи вече не работи за тима и според непотвърдена информация екипът се е отказал от неговите идеи за развитието на RB20, което пък хронологично съвпадна със спада във формата на световните шампиони.

Ред Бул показа официално RB17 – последното произведение на Нюи

Според източници от Ред Бул, Нюи е бил против използването на стеснените отвори на въздушните кутии, като това решение по-късно беше използвано и от Ферари. Идеята е да се увеличи скоростта, с която въздушните потоци достигат до радиаторите и да се постигне по-ефективно охлаждане.

Разработката на новия двигател на Ред Бул върви по план

Нюи е бил против и използването на допълнителните елементи по ореола над главата на пилота, като това решение се появи точно в Япония и също има за цел да подобри оформлението на въздушните потоци, които също охлаждат двигателя и част от тях се спускат под задното крило. Не е ясно обаче какви са били неговите предложения и дали те няма да се появят в един по-късен етап от развитието на колата.

В Мерцедес са леко притеснени преди Гран При на Унгария

Информацията за решенията на екипа на Пиер Ваше и противопоставянето с Нюи много трудно ще бъде потвърдена в хода на сезона, но сега в Унгария се очаква Ред Бул да представи нов пакет подобрения, които трябва подобрят представянето на RB20.

В Макларън оцениха шансовете си да се борят за титлата с Ред Бул

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти