Десет от Левски потопиха Славия с бразилски голове

Отборът на Левски напълно заслужено надви Славия в най-старото столично дерби на България в мач от 11-ия кръг на efbet Лига. "Сините" играха около 70 минути с човек по-малко, тъй като Асими Фадига бе изгонен след намесата на ВАР. Въпреки това с красиви бразилски голове на Роналдо (34) и Уелтон (54) играчите на гостите постигнаха важна победа преди сблъсъка с шампиона Лудогорец в неделя на стадион "Георги Аспарухов".

Успехът остави 26-кратните шампиони на трето място, но те вече имат актив от 22 точки, след като записаха седма победа и се доближиха на шест точки от лидера Локомотив (Пловдив).

"Сините", които последните години често страдат срещу "белите", днес им нанесоха седмата поредна загуба в шампионата, четвърта поредна пред тяхната публика, която от началото на сезона имаше доста негативни емоции и на "Овча купел" тимът е с головата разлика 2:11. Това поражение остави Славия на предпоследното място с 4 точки, колкото има и последният Етър, който обаче е изиграл мач по-малко.

Славия записа катастрофален старт на сезона, което доведе до раздялата с бившия капитан на Барселона Хосе Мария Бакеро, който се провали начело на “белите”.  Славистите имат само една победа от началото на кампанията - над “виолетовите” на стадион “Ивайло” в първия кръг. След това последваха осем загуби и едно равенство, като в момента тима едно от най-слабите нападения с едва пет отбелязани гола и най-слабата защита с цели 22 допуснати гола.

Това бе първи домакински мач на завърналия се начело на тима треньор Иван Колев, който бе направил две промени от поражението с 0:2 срещу Локомотив (Пловдив) на "Лаута". Виктор Генев и Емил Стоев започнаха вместо Велко Йованович и Тони Тасев. Светослав Вуцов бе под рамката, а Ертан Томбак, Мартин Георгиев, Виктор Генев и Венцислав Керчев бяха защитниците. Емил Мартинов и Ерол Дост бяха опорните халфове, докато Иван Минчев, Кристиан Добрев и Емил Стоев помагаха на нападателя в този мач Галин Иванов.

Наставникът на гостите Николай Костов бе направил три промени от победата с 1:0 над Етър в последния кръг. Жереми Петрис, Келиан ван дер Каап и Дарлан се завърнаха сред титулярите, като смениха Патрик-Габриел Галчев, Кристиан Димитров и Рикардино, който остана извън групата.Пламен Андреев бе вратар, а Жереми Петрис, Келиан Ван дер Каап, Хосе Кордоба и Цунами бяха в защита. Пред тях бяха Андриан Краев и Дарлан, докато в предни позиции започнаха Асими Фадига, Роналдо, Джавад Ел Джемили и Уелтон.

На стадион "Александър Шаламанов" главен съдия бе Валентин Железов, който изгони в 23-ата минута Асими Фадига от "сините" с помощта на ВАР. Французинът извърши грубо нарушение срещу Иван Минчев, след което реферът бе викнат от колегите си да гледа ситуацията и даде директен червен картон на халфа.

Две минути по-късно Галин Иванов се разписа, но попадението бе отменено поради засада. Капитанът на "белите" бе изведен зад отбраната и с левия крак стреля добре, пращайки топката в долния десен ъгъл на Андреев, но повторенията потвърдиха, че е бил зад гърба на гостуващата отбрана.

Самостоятелна акция на Уелтон в 32-ата минута можеше да завърши с гол, но Ел Джемили направи сериозен пропуск. Бразилецът нахлу отляво и технично намери връхлитащия техничар, който стреля на сантиметри от дясната греда на Вуцов.

Две минути по-късно обаче Левски излезе напред в резултата. "Сините" спряха опит за атака на домакините и топката стигна до Дарлан, който технично прехвърли защитата и изведе Роналдо сам срещу Вуцов. Стражът тръгна да го затваря, но бразилецът технично го прехвърли и отбеляза четвъртото си попадение през този сезон във всички турнири.

До края на първата част Левски задържа своята преднина. На почивката домакините пуснаха в игра Тони Тасев и Сибири Кейта, за да се подсили атаката на "белите". Първата опасност обаче бе пред Вуцов, който с крак спаси удар на Роналдо. Бразилското крило се пребори за дълго подаване на Андреев, но диагоналният му изстрел бе париран.

В 51-ата минута Томбак проби отдясно и центрира, а топката стигна до Галин Иванов, който на празна врата стреля в аут и направи голям пропуск. 

Три минути след това Уелтон отбеляза страхотен гол, след като от корнер на "белите" тръгна на контраатака и пробяга над 70 метра с топката, а после финтира Емил Мартинов и майсторски удвои със своя четвърти гол за сезона и втори в родния елит.

Общо 15-ият гол със синята фланелка на Уелтон накара домакините да се хвърлят в атака, но без да създават чисти положения. Освен това и Андреев се намеси, когато имаше нужда. Бяха направени няколко промени, а "сините" успяха да задържат тази преднина и да запишат важна победа, която идва в подходящ момент. 

Тимът на Костов сега може да влезе със самочувствие в мача с шампионите и да се надява на първи успех над тях в първенството от над седем години. Освен това трима от твърдите титуляри през този сезон Кристиан Димитров, Рикардиньо и Асен Митков ще бъдат на линия за срещата с "орлите", след като поради различни причини днес не участваха в срещата.

Играчите на Иван Колев излизат другия понеделник в Благоевград срещу Пирин с цел да прекъсне черната си серия в първенството срещу отбор, който в момента се явява пряк конкурент в битката за спасение.

СЛАВИЯ 0:2 ЛЕВСКИ0:1 Роналдо (34)0:2 Уелтон (54)

СЛАВИЯ: Светослав Вуцов, Ертан Томбак, Мартин Георгиев, Виктор Генев, Венцислав Керчев, Емил Мартинов, Ерол Дост, Иван Минчев, Галин Иванов, Кристиан Добрев, Емил Стоев

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Жереми Петрис, Келиан Ван дер Каап, Хосе Кордоба, Цунами, Андриан Краев, Дарлан, Асими Фадига, Роналдо, Джавад Ел Джемили, Уелтон

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти