Ботас разкри, че е страдал от хранително разстройство в началото на кариерата си

Настоящият пилот на Алфа Ромео Валтери Ботас разкри, че е страдал от недиагносцицирано хранително разстройство в началото на своята кариерара във Формула 1. Финландецът направи своя дебют в спорта през 2013 година с отбора на Уилямс, където прекара първите четири сезона от своята кариера. След това той се състезава за Мерцедес в период 2017-2021, а от 2022 насам е част от Алфа Ромео.

В интервю с финландската журналистка Мария Вейтола десет години след своя дебют Ботас обясни, че тежкият тренировъчен режим, на който той се е бил подложил тогава, е довел до въпросното хранително разстройство. Той също така добави, че е посещавал психолог в хода на сезон 2021, когато не е знаел къде точно ще продължи своята кариера след раздялата с Мерцедес.

Валтери Ботас е бил близо до отказване от Формула 1 през 2015 заради психически проблеми

„Тренирах докато не достигна физическа и психическа болка. Нещата излязоха извън контрол, пристрастих се. Никога не съм имал официална диагноза хранително разстройство, но определено страдах от такова.„Не бе много здравословно. Исках да съм най-добрия и смятах, че това е начинът. Ако отборът ми кажеше, че трябва да съм 68 килограма, а аз принципно тежа около 73, то аз щях да направя всичко, за да стигна до тези 68 килограма“, обясни Ботас.„Предният сезон не беше лек, защото бъдещето ми беше заложено на карта и аз не знаех къде ще карам. Понеже ние сме много корави момчета си мислим, че нямаме нужда от помощ и можем да се справим с всички проблеми само като гледаме в огледалото. Но един професионалист (психолог) знае как да зададе правилните въпроси, за да ти помогне“, добави още финландецът.

За него това не е първи случай, в който той търси помощ от страна на психолог по време на своята кариера във Формула 1. През лятото на 2015 Ботас също стори това в резултат на кончината на Жул Бианки, който напусна този свят девет месеца след катастрофата си в Гран При на Япония през 2014 година.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти