Валтери Ботас е бил близо до отказване от Формула 1 през 2015 заради психически проблеми

Валтери Ботас е бил близо до отказване от Формула 1 през 2015 заради психически проблеми

Валтери Ботас разкри, че е бил близо до прекратяване на своята кариера във Формула 1 в края на 2015 година, заради проблеми с физическото и психическо здраве.

Финландецът направи своя дебют с екипа на Уилямс през 2013 и още във втория си сезон записа няколко качвания на почетната стълбичка. Въпреки тези успехи обаче Ботас разкри пред финландското издание Supla, цитирано от вестник Iltalehti, че е изпитвал сериозни физически и психически проблеми.

„Преди един полет през 2014 моя бивша приятелка ми пожела лек полет. Аз ѝ отговорих нещо от сорта на „и какво ако самолетът падне, тогава аз просто ще изчезна“. Имах такива мисли, но нищо нямаше значение. В средата на сезона достигнах фаза на преумора, което бе в резултат на моето твърдоглавство. Тогава трябваше да съм максимално лек и нещата излязоха извън контрол за мен. Качвах се на кантара всяка сутрин и вечер и целта ми винаги бе той да показва по-малко и по-малко. 

„Първо имах физически проблеми. Започнах да се изморявам много лесно и бързо. Имах проблеми със съня. Събуждах се в 4 сутринта и не можех да спя. А когато се изцедиш физически, започваш да има и психически проблеми. Бившата ми приятелка ми предложи да отида на психолог защото нищо не беше както трябва. Все едно бях призрак“, разкри пилотът на Мерцедес.

Той също така призна, че трагичната смърт на Жул Бианки през лятото на 2015 е оказала сериозно влияние върху него, тъй като двамата са били много близки от дните си във Формула 3, когато бяха съотборници. Кончината на французина бе в резултат на черепно-мозъчната травма, която той получи в тежкия си инцидент в Гран При на Япония през октомври 2014.

„Говорих за смъртта и това не ме афектираше по никакъв начин. Годината ми мина като мъгла и ми отне две, за да се възстановя. В даден момент почувствах, че ми свършва енергията. Целият ми живот бе само за Формула 1 и нищо друго. Не се наслаждавах много на работата и през зимата започнах да си мисля да напусна. Понякога приемах нещата твърде сериозно, но стъпка по стъпка се справих и сега съм добре“, призна Ботас.

През последните пет години той е част от тима на Мерцедес, с който записа общо десет победи. През 2022 финландецът ще премине в Алфа Ромео, след като от Мерцедес избраха да заложат на младия британец Джордж Ръсел.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички