Ботас разкри, че е страдал от хранително разстройство в началото на кариерата си

Ботас разкри, че е страдал от хранително разстройство в началото на кариерата си

Настоящият пилот на Алфа Ромео Валтери Ботас разкри, че е страдал от недиагносцицирано хранително разстройство в началото на своята кариерара във Формула 1. Финландецът направи своя дебют в спорта през 2013 година с отбора на Уилямс, където прекара първите четири сезона от своята кариера. След това той се състезава за Мерцедес в период 2017-2021, а от 2022 насам е част от Алфа Ромео.

В интервю с финландската журналистка Мария Вейтола десет години след своя дебют Ботас обясни, че тежкият тренировъчен режим, на който той се е бил подложил тогава, е довел до въпросното хранително разстройство. Той също така добави, че е посещавал психолог в хода на сезон 2021, когато не е знаел къде точно ще продължи своята кариера след раздялата с Мерцедес.

Валтери Ботас е бил близо до отказване от Формула 1 през 2015 заради психически проблеми
Валтери Ботас е бил близо до отказване от Формула 1 през 2015 заради психически проблеми

„Тренирах докато не достигна физическа и психическа болка. Нещата излязоха извън контрол, пристрастих се. Никога не съм имал официална диагноза хранително разстройство, но определено страдах от такова.

„Не бе много здравословно. Исках да съм най-добрия и смятах, че това е начинът. Ако отборът ми кажеше, че трябва да съм 68 килограма, а аз принципно тежа около 73, то аз щях да направя всичко, за да стигна до тези 68 килограма“, обясни Ботас.

„Предният сезон не беше лек, защото бъдещето ми беше заложено на карта и аз не знаех къде ще карам. Понеже ние сме много корави момчета си мислим, че нямаме нужда от помощ и можем да се справим с всички проблеми само като гледаме в огледалото. Но един професионалист (психолог) знае как да зададе правилните въпроси, за да ти помогне“, добави още финландецът.

За него това не е първи случай, в който той търси помощ от страна на психолог по време на своята кариера във Формула 1. През лятото на 2015 Ботас също стори това в резултат на кончината на Жул Бианки, който напусна този свят девет месеца след катастрофата си в Гран При на Япония през 2014 година.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти