Шафнауер: Очаквах повече вярност от Пиастри

Сагата с бъдещето на Оскар Пиастри продължава да бъде тема №1 по време на лятната пауза във Формула 1. Австралиецът се превърна в ключа към пилотския пъзел за 2023 година, въпреки че все още не е участвал не само в състезание, но и в свободна тренировка.

Всичко започна преди началото на уикенда за Гран При на Унгария, когато Себастиан Фетел обяви своето оттегляне от спорта в края на годината. Това пък доведо до преминаването на Фернандо Алонсо от Алпин в Астън Мартин, което на пръв поглед гарантира, че Пиастри ще кара за френския екип.

Алонсо сменя Фетел в Астън Мартин

Изглежда обаче австралиецът не иска това да се случи и само два часа, след като Алпин го обяви за свой пилот догодина, той излезе с официално изявление, в което се казва, че не възнамерява да кара за базирания в Енстоун екип. Вместо това желанието на Пиастри и неговият мениджър е младокът да премине в Макларън, където да замени Дениъл Рикардо като съотборник на Ландо Норис.

Обрат! Оскар Пиастри опроверга твърденията, че ще кара за Алпин догодина

Разбира се в Алпин не са никак доволни от поведението на Пиастри и неговото решение да откажа пилотското място. Шефът на френския тим Отмар Шафнауер дори нарече австралийския пилот „нелоялен“ в интервю за испанското издание El Confidencial.

И все пак: Пиастри сменя Рикардо в Макларън

„Мисля, че това е по-скоро въпрос, който трябва да се зададе на Пиастри, защото аз не го разбирам – каза американецът в отговор на въпроса защо според него Пиастри е избрал да се състезава за друг отбор, а не за Алпин. – В нашето бъдеще, този план от 100 състезания, по който работим, винаги има място за Оскар. Ние винаги сме го подкрепяли.

Шефът на Алпин: 14 пилоти искат да карат за нас!

„Трябва да има някаква лоялност заради факта, че буквано сме инвестирали милиони евро в неговото развитие. Точно заради това не разбирам неговото решение, трябва да попитате него“, добави Шафнауер.

Защо в Макларън все още не потвърждават за Пиастри?

„Очаквах Оскар да бъде по-лоялен. Той трябва да бъде лоялен към отбора, който се е грижел за него, отборът, който го вкара в световния шампион и му даде шанс да бъде в кола от Формула 1, за да може той да бъде максимално подготвен.

„Очаквах повече вярност от Пиастри. Аз съм във Формула 1 от 1989 година и никога не съм виждал нещо подобно. Не говоря само за Формула 1, а за човешкото отношение като цяло“, завърши американецът.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти