Шафнауер: Очаквах повече вярност от Пиастри

Сагата с бъдещето на Оскар Пиастри продължава да бъде тема №1 по време на лятната пауза във Формула 1. Австралиецът се превърна в ключа към пилотския пъзел за 2023 година, въпреки че все още не е участвал не само в състезание, но и в свободна тренировка.

Всичко започна преди началото на уикенда за Гран При на Унгария, когато Себастиан Фетел обяви своето оттегляне от спорта в края на годината. Това пък доведо до преминаването на Фернандо Алонсо от Алпин в Астън Мартин, което на пръв поглед гарантира, че Пиастри ще кара за френския екип.

Алонсо сменя Фетел в Астън Мартин
Алонсо сменя Фетел в Астън Мартин

Изглежда обаче австралиецът не иска това да се случи и само два часа, след като Алпин го обяви за свой пилот догодина, той излезе с официално изявление, в което се казва, че не възнамерява да кара за базирания в Енстоун екип. Вместо това желанието на Пиастри и неговият мениджър е младокът да премине в Макларън, където да замени Дениъл Рикардо като съотборник на Ландо Норис.

Обрат! Оскар Пиастри опроверга твърденията, че ще кара за Алпин догодина
Обрат! Оскар Пиастри опроверга твърденията, че ще кара за Алпин догодина

Разбира се в Алпин не са никак доволни от поведението на Пиастри и неговото решение да откажа пилотското място. Шефът на френския тим Отмар Шафнауер дори нарече австралийския пилот „нелоялен“ в интервю за испанското издание El Confidencial.

И все пак: Пиастри сменя Рикардо в Макларън
И все пак: Пиастри сменя Рикардо в Макларън

„Мисля, че това е по-скоро въпрос, който трябва да се зададе на Пиастри, защото аз не го разбирам – каза американецът в отговор на въпроса защо според него Пиастри е избрал да се състезава за друг отбор, а не за Алпин. – В нашето бъдеще, този план от 100 състезания, по който работим, винаги има място за Оскар. Ние винаги сме го подкрепяли.

Шефът на Алпин: 14 пилоти искат да карат за нас!
Шефът на Алпин: 14 пилоти искат да карат за нас!

„Трябва да има някаква лоялност заради факта, че буквано сме инвестирали милиони евро в неговото развитие. Точно заради това не разбирам неговото решение, трябва да попитате него“, добави Шафнауер.

Защо в Макларън все още не потвърждават за Пиастри?
Защо в Макларън все още не потвърждават за Пиастри?

„Очаквах Оскар да бъде по-лоялен. Той трябва да бъде лоялен към отбора, който се е грижел за него, отборът, който го вкара в световния шампион и му даде шанс да бъде в кола от Формула 1, за да може той да бъде максимално подготвен.

„Очаквах повече вярност от Пиастри. Аз съм във Формула 1 от 1989 година и никога не съм виждал нещо подобно. Не говоря само за Формула 1, а за човешкото отношение като цяло“, завърши американецът.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички