Малшанс: Кош в самия край разплака Рилски спортист

Рилски спортист започна европейското си пътешествие през настоящия сезон с драматична загуба. Баскетболистите на старши треньора Людмил Хаджисотиров допуснаха поражение от австрийския шампион Капфенберг Булс с крайното 67:69 (12:20, 19:11, 24:18, 12:20) в първия си мач от група "B" на ФИБА Къп, проведен в зала "Арена Самоков". "Рилецо" изпусна шестточкова преднина в последната част и бе победен с кош около 1 секунда преди края на мача, дело на американеца Ерик МакКлелън.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Първите две точки в двубоя бяха отбелязани от звездата на гостите Алекс Ерера за 0:2. Австрийските "бикове" зопчнаха мача много силно и не позволиха кош в мрежичката си в първите четири минути от срещата, като междувременно нанизаха 7 точки в тази на "Рилецо" - 0:7. Капитанът Златин Георгиев най-сетне прекъсна сушата на домакините и вкара за 2:7, но проблемите в офанзивен план за момчетата на Людмил Хаджисотиров продължаваха и дефицитът им достигна 8 точки при 3:11.

Нико Карвачо върна две за Рилски, но Деян Чигоя предизвика таймаут за домакините с тройка за 5:14. Авансът на гостите достигна двуцифрени измерения, но все пак "Рилецо" намали изоставането си до 8 точки преди началото на втория период - 12:20.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Двата тима като че ли започваха да свикват с обстановката в "Арена Самоков" и дадоха резултатно начало на втората четвърт, но домакините все още губеха с осем точки - 17:25. Тихомир Желев направи поредно си чудесно включване от пейката на Рилски и вкара бързи две тройки за българския тим - 22:29. Последваха две атрактивни забивки на Тери Портър и Николай Георгиев и домакините вече изоставаха със само три точки - 26:29.

Нова тройка на Желев, трета в частта, изравни резултата по 29. Този път гостите бяха в четириминутна суша, а Нико Карвачо донесе първата преднина в мача на Рилски спортист - 31:29. След повече от шест минути без кош сърбинът Неманя Кръстич наниза стрелба със сирената, за да спре устрема на Рилски и да изравни резултата на полувремето - 31:31.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Двата тима продължиха равностойната битка и в първите минути на третата четвърт. Златин Георгиев и Павлин Иванов бяха в основата на всичко по-интересно за "Рилецо" - 39:38. Две поредни бързи атаки, завършили с кошове на Брандън Браун и Николас Карвачо, предизвикаха таймаут от щаба на гостите - пет точки аванс за Рилски при 43:38.

Шампионите на Австрия обаче не се предадоха и отново се доближиха на точка пасив от съперника си чрез звездата Алекс Ерера - 45:44, но Брандън Браун отговори по най-добрия начин и върна 5-точковия аванс на "Рилецо" - 52:47. Самоковци дори увеличиха актива си с още една точка и влязоха в последната четвърт с 6 точки преднина при 55:49. Последваха още две смени във водачеството, но "Рилецо" показа по-здрави нерви и дръпна с четири точки след тройка на Алекс Симеонов и пробив на Карвачо - 64:60.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Последната четвърт обаче не започна никак добре за домакините, тъй като Капфенберг навакса изоставането си и се залепи за Рилски - 57:56. Отново Кръстич изкара късмет с часовника и вкара с изтичането на атаката на Булс за 57:58, но Тихомир Желев успокои гостите с точна стрелба от средно разстояние, за да върне преднината в ръцете на българския тим. Напрежението в редиците на двата отбора се покачи в ключовите минути на последната четвърт, но наказателната линия се оказа спасителят на Капфенберг.

Ерик МакКлелън върна две точки за тима си и резултатът стана 64:62. Отново американецът разкъса защитата на домакините, като по този начин изравни резултата при 64:64 и оставащи 1:40 на часовника. Златин Георгиев и Деян Чигоя си разделиха по една тройка, а в следващото нападение на Рилски капитанът този път пропусна. Страхотна защита на Нико Карвачо обаче позволи на "Рилецо" да разполага с атака при оставащи 27 секунди от мача при резултат 67:67.

Гардът на Рилски Брандън Браун обаче се подхлъзна и направи крачки, като по този начин подари последното притежание в редовното време на "биковете". А с него и мачът приключи, тъй като МакКлелън завърши наказателната си акция с успешен пробив, за да донесе важната победа на австрийците - 67:69.

Героят за Капфенберг Ерик МакКлелън приключи двубоя със 17 точки и 6 борби, след като влезе от пейката. Алекс Ерера добави 16 точки и 7 борби, а Неманя Кръстич се разписа с 13 точки.За Рилски с 12 точки завърши Трей Портър, Тихомир Желев направи чудесно включване от пейката и реализира 11 точки, а Златин Георгиев отбеляза 10 точки.

РИЛСКИ СПОРТИСТ: Брандън Браун 9, Павлин Иванов 9, Златин Георгиев 10, Алекс Симеонов 6, Николас Карвачо 8 (Трей Портър 12, Тихомир Желев 11, Николай Георгиев 2, Деян Карамфилов, Мирослав Васов)КАПФЕНБЕРГ БУЛС: Томас Шрайнер 5, Дрю Кока, Латуан Търнър 4, Ян Мосчик 3, Алекс Ерера 16 (Ерик МакКлелън 17, Неманя Кръстич 13, Деян Чигоя 9, Джъстин Бригс 2)

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти