Николай Пенчев: В Полша се случиха доста странни неща

В понеделник на официалния си сайт полският тим Алурон Вирту (Заверче) обяви, че се разделя с деветима волейболисти. Сред тях и националът ни Николай Пенчев. В полските медии се появиха информации, че десетото място в прекратеното първенство е основната причина за чистката. "Меридиан Мач" реши да потърси самия 28-годишен посрещач, който изкара 9-ия си сезон в Полша и е шампион на страната с два отбора, за да разбере какво всъщност се е случило.

Заверче освободи Николай Пенчев и още 8 волейболисти

- Ники, наистина ли класирането ви е причината за толкова освободени от Алурон, сред които си и ти?

- Да кажа, честно, нямам представа какви информации са излезли. Но като цяло този сезон в Полша ми се случиха доста странни неща. Въобще - мога да кажа, че това е най-странният ми сезон в това първенство, в което съм вече от доста години. През цялото време в Заверче имахме болни, контузени, ръководството правеше рокади в хода на шампионата. Беше освободен първият ни разпределител (б.а. - словакът Михал Масни), както и треньора ни (австралиецът Марк Лебедев бе заменен с Доминик Кваписевич). Никой обаче, най-вече президентът Криспин Баран, не е дошъл и застанал пред нас, за да ни каже в очите, че имаме някакви вина. Такова нещо не сме чули. А и аз сам реших да се разделя с клуба за жалост.

- Каква е причината?

- Освен странностите, които преживяхме, се сви и бюджетът. Ние сме наясно, че заради пандемията от коронавируса оттук нататък, няма да бъде същото, но парите рязко намаляха. А и към мен има оферти. Сузнавам, че в идните две години сумите във волейбола, както и в спорта въобще, ще са различни. Но все пак има някакви граници.

- Като спомена оферти, откъде са те?

- Както от Полша, така и от Италия и от Русия. Не искам обаче да споменавам имена на клубове, защото се водят преговори.

- След толкова години в Полша, не ти ли се сменя обстановката?

- Да, бих опитал в друго първенство, разбира се. Макар че съм свикнал с Полша - имам доста приятели там, знам езика. Естествено, каквото и решение да взема, то ще бъде съобразено със семейството - с Рая и с мисъл за сина ни Александър. Но не изключвам варианта, ако отида в друго първенство, после пак да се върна в Полша.

- А в България?

- Имах обаждания и от български отбори но мисля, че ми е рано да се върна да играя в нашето първенство.

- Как стои въпросът с участието ти в националния отбор?

- Имах уговорка да пропусна това лято, и по-конкретно Лигата на нациите, за да си почина. Но пандемията промени всичко. Сега, ако селекционерът Силвано Пранди реши да ме повика за ервопейските квалификации с Австрия и Израел, при положение, че те се проведат през август и септември, ще се явя, разбира се. Но доколкото разбрах, той иска да налага млади играчи. Това не значи, че няма да се присъединя, ако има нужда от мен.

в."Меридиан Мач"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти