Николай Пенчев: В Полша се случиха доста странни неща

Николай Пенчев: В Полша се случиха доста странни неща

В понеделник на официалния си сайт полският тим Алурон Вирту (Заверче) обяви, че се разделя с деветима волейболисти. Сред тях и националът ни Николай Пенчев. В полските медии се появиха информации, че десетото място в прекратеното първенство е основната причина за чистката. "Меридиан Мач" реши да потърси самия 28-годишен посрещач, който изкара 9-ия си сезон в Полша и е шампион на страната с два отбора, за да разбере какво всъщност се е случило.

Заверче освободи Николай Пенчев и още 8 волейболисти
Заверче освободи Николай Пенчев и още 8 волейболисти

- Ники, наистина ли класирането ви е причината за толкова освободени от Алурон, сред които си и ти?

- Да кажа, честно, нямам представа какви информации са излезли. Но като цяло този сезон в Полша ми се случиха доста странни неща. Въобще - мога да кажа, че това е най-странният ми сезон в това първенство, в което съм вече от доста години. През цялото време в Заверче имахме болни, контузени, ръководството правеше рокади в хода на шампионата. Беше освободен първият ни разпределител (б.а. - словакът Михал Масни), както и треньора ни (австралиецът Марк Лебедев бе заменен с Доминик Кваписевич). Никой обаче, най-вече президентът Криспин Баран, не е дошъл и застанал пред нас, за да ни каже в очите, че имаме някакви вина. Такова нещо не сме чули. А и аз сам реших да се разделя с клуба за жалост.

- Каква е причината?

- Освен странностите, които преживяхме, се сви и бюджетът. Ние сме наясно, че заради пандемията от коронавируса оттук нататък, няма да бъде същото, но парите рязко намаляха. А и към мен има оферти. Сузнавам, че в идните две години сумите във волейбола, както и в спорта въобще, ще са различни. Но все пак има някакви граници.

- Като спомена оферти, откъде са те?

- Както от Полша, така и от Италия и от Русия. Не искам обаче да споменавам имена на клубове, защото се водят преговори.

- След толкова години в Полша, не ти ли се сменя обстановката?

- Да, бих опитал в друго първенство, разбира се. Макар че съм свикнал с Полша - имам доста приятели там, знам езика. Естествено, каквото и решение да взема, то ще бъде съобразено със семейството - с Рая и с мисъл за сина ни Александър. Но не изключвам варианта, ако отида в друго първенство, после пак да се върна в Полша.

- А в България?

- Имах обаждания и от български отбори но мисля, че ми е рано да се върна да играя в нашето първенство.

- Как стои въпросът с участието ти в националния отбор?

- Имах уговорка да пропусна това лято, и по-конкретно Лигата на нациите, за да си почина. Но пандемията промени всичко. Сега, ако селекционерът Силвано Пранди реши да ме повика за ервопейските квалификации с Австрия и Израел, при положение, че те се проведат през август и септември, ще се явя, разбира се. Но доколкото разбрах, той иска да налага млади играчи. Това не значи, че няма да се присъединя, ако има нужда от мен.

в."Меридиан Мач"

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти