Въпросителни за атаката на Бенфика и около Лампард

Съмнения и от двете страни, но и много сигурни неща в титулярните единайсеторки на Бенфика и Челси за финала на Лига Европа тази вечер в Амстердам. За португалския отбор най-наболелият въпрос е: колко нападатели ще постави треньорът Жорже Жезуш на терена? При англичаните всички питанки се свеждат до едно име: Франк Лампард.

Първо Бенфика. Да се посочи точната защита на терена няма да е трудно за никого, който е запознат с отбора символичен домакин. При отсъствието на наказания за натрупани жълти картони Макси Перейра и при евентуалната липса на проблеми с контузени, Жезуш ще заложи на линия от четирима пред вратаря Артур Мораеш – Андре Алмейда, Луизао, Есекиел Гарай и Мелгарехо.

В средата на терена има едно съмнение, ала то е в предни позиции. Броят на нападателите в игра ще определи разликите в схемите. Когато се играе само с един нападател, в половината случаи се залага на Лима. Бразилецът има шест мача като сам на върха на атаката, докато Оскар Кардосо и Родриго са с по три.

Любопитно е, че Кардосо е изиграл и трите свои мача като единствен стрелец в Лига Европа: срещу Байер Леверкузен у дома и навън, и срещу Фенербахче. Вкара един гол – в Германия. Родриго игра в тази роля в евротурнирите срещу Селтик в Шампионската лига (още го нямаше Лима) и Бордо навън.

Лима е призван повече пъти да води атаката сам, особено в двубои с повишена трудност, каквито например бяха онези с Барселона (у дома), Брага (навън), Пасош де Ферейра (навън), Нюкасъл Юнайтед (навън) и Порто (навън). Има два гола в подобна роля.

Ако Жезуш заложи на този вариант, вероятността да избере Лима е голяма, но иначе двойка между бразилеца и Кардосо е най-използваната през сезона. Пък и таранът от Такуара има онази мания да се разписва срещу англичани. Любопитно е, че от всички съперници от Албиона, които е срещал досега, не е поразявал вратата единствено именно на Челси.

Също така предстои да разберем дали Николас Гайтан ще играе в средата зад нападателя, или ще премине на лявото крило, ако Ола Джон ще остане на пейката.

В Челси Рафаел Бенитес има по-малко варианти в количествено отношение заради контузиите на Джон Тери, Раян Бъртранд и Еден Азар плюс липсата на картотека на Демба Ба.

Капитанът бе титуляр в Лига Европа досега, ала оставя поста си. Почти сигурно в сърцето на защитата ще си партнират Бранислав Иванович и Гари Кейхил, а Давид Луиж ще премине пред тях като дефанзивен полузащитник. В атаката има само една хипотеза – Фернандо Торес, и по всичко личи, че Франк Лампард ще се завърне сред титулярите.

Английската преса гарантира, че легендарната “осмица” ще е в стартовата единайсеторка, макар че е рядко явление напоследък той да прави по два поредни мача. Ще остави ли Бенитес на пейката Оскар в този случай, или ще се лиши от Виктор Моузес? Едно съмнение, което ще отпадне около час преди първия съдийски сигнал.

Луиш Педру Ферейра, “Маишфутбол”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти