Чилич и контузия спряха Надал (видео)

Поставеният под №6 Марин Чилич е вторият полуфиналист на Australian Open 2018. Хърватинът надви световния №1 Рафаел Надал след почти 4-часова битка с 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:2, 2:0 и отказване на носителя на 16 титли от "Големия шлем". Надал взе медицински таймаут в четвъртия сет и след това видимо изпитваше сериозни физически проблеми, като не можеше да се движи нормално на корта. На полуфиналите шампионът от US Open за 2014 година и финалист на "Уимбълдън" 2017 Чилич ще играе с британеца Кайл Едмънд, който по-рано днес елиминира в четири сета първата ракета на България Григор Димитров. Другите двама финалисти при мъжете ще станат известни утре.В началото на мача резултатът се движеше гейм за гейм без пробиви. Двамата изиграха маратонски шести гейм, в който пробивът “висеше на косъм”, но сервиращият Чилич все пак се измъкна, отразявайки 5 брейкпойнта. Шампионът от 2009 година и финалист през миналия сезон Надал все пак спечели подаването на съперника си малко след това - в осмия гейм, а после затвори първия сет с 6:3.31-годишният испанец реализира пробив и в петия гейм на втория сет, за да поведе с 3:2. Хърватинът не само веднага върна пробива, но не спря дотук и със серия от 4 поредни гейма взе втория сет.В третия сет двамата печелеха подаванията си, като 29-годишният хърватин имаше брейкпойнти в две от подаванията на Рафа. Испанецът пък имаше сетбол в деветия гейм, когато сервиращият при 4:5 Чилич губеше с 30:40. Чилич проведе следващата точка блестящо и се спаси, изравнявайки за 5:5.

Съдбата на третия сет трябваше да се реши с тайбрек, който бе много напрегнат и изпълнен с мини-пробиви. Испанецът спечели първите две точки, но след това Чилич обърна резултата до 3:2. Двамата смениха полетата си при 3:3, а при 5:5 Чилич допусна грешка от форхенд от много добра позиция, изкарвайки топката в аут. С помощта на своя сервис след това световният №1 затвори тайбрека и в този момент изглеждаше по-близо до полуфиналите.

Четвъртият сет започна добре за Чилич, който проби в четвъртия гейм, за да поведе с 3:1. Хърватинът затвърди пробива, а след края на петия гейм Надал взе медицински таймаут. След подновяването на играта сервиращият Рафа обърна гейм от 0:40 и намали изоставането си в резултата на 2:4. В осмия гейм Чилич направи пробив и с 6:2 сложи точка на четвъртата част.

В петия сет вече бе съвсем видно, че Надал се бори с болката и не може да изпълнява нормално ударите си, като с мъка се придвижваше на корта. В първия си сервис-гейм в петия сет Надал бе на път да се спаси от 0:40, като спаси няколко брейкпойнта, но пробивът все пак стана факт. След края на този гейм Надал прецени, че няма как да продължи мача и се отказа.

Чилич за втори път в кариерата си ще играе на полуфинал на Откритото първенство на Австралия. През 2010 година той отстъпи в спор за място на финала пред британеца Анди Мъри.

Купете си тук билети за тенис турнира в София и гледайте на живо Григор Димитров!

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти