Точно преди година: Световният рекордьор в алпинизма Нирмал Пурджа посъветва талантите на България как да станат №1

Точно преди година: Световният рекордьор в алпинизма Нирмал Пурджа посъветва талантите на България как да станат №1

Точно преди 1 година на 7 юни 2023 година в зала „Левски София” вдъхновяваща лична среща със световния феномен в алпинизма Нирмал Пурджа имаха волейболните таланти на България от националните отбори до 17, 19 и 21 г.

Документалният филм на Нирмал Пурджа 14 peaks: Nothing is impossible с реални кадри от експедициите му се превърна в истински хит в Netflix. Книгата му "Отвъд възможното" също жъне огромен световен успех.

Нирмал Пурджа дойде за първи път в България благодарение на компанията за транспортно-логистични услуги Eurospeed и Николай Рашков.

Срещата с Нирмал Пурджа се проведе преди мотивационната лекция на непалеца пред пълните трибуни на залата ни. Той гостува за първи път у нас.

"Вие сте много млади. Това е времето, в което трябва да работите много-много усърдно. Ще ви кажа нещо - населението на Земята е 8 милиарда души, за да бъдеш №1, трябва да работиш по-усилено от 8 милиарда души. Това е единственият начин да станеш №1 в света. И когато говорим за здрава работа, най-важна е самодисциплината. Ако треньорът ви каже да излезете на игрището и да играете и вие излезете да играете, това не е достатъчно. Защото това е което треньорът ви е казал. Вие като състезатели трябва да вършите работата сами. Това е личната мотивация. Ако треньорът ви каже да се събудите в 4 часа сутринта и да тренирате, въпреки че е много рано, не е достатъчно. Вие трябва да се събудите сами с желание и мотивация да тренирате, без да е нужно треньорът да ви каже, че трябва да се събудите. Това е самодисциплината. Затова запомнете, че който иска да бъде шампион и №1 в своята област, трябва да работи повече от онези 8 милиарда души", каза Нирмал Пурджа към младите български национали.

"Да се състезаваш в този свят не е толкова просто. Ако дори стигнеш до второто място, на кого му пука за втория? Хората по света знаят Юсейн Болт. Знаете ли кой е втори? Никой не помни това. А разликата между първото и второто място не е толкова голяма. Затова работете по-здраво от всеки друг на този свят, бъдете самодисциплинирани и мотивирани. И най-важна е вашата отдаденост. Трябва да сте 100% отдадени. Тогава вие ще бъдете №1 в света! Беше удоволствие да се срещна с вас. Продължавайте да се борите", добави Пурджа.

Покорителят на 14-те осемхилядници на Земята за рекордно кратко време получи и специален подарък - екип на националния отбор на България по волейбол с №14 и своето име.

Нирмал Пурджа към националите ни: Самодисциплина, мотивация и отдаденост ще ви направят №1
Нирмал Пурджа към националите ни: Самодисциплина, мотивация и отдаденост ще ви направят №1

Непалецът от елитните специални части на британския Кралски флот постави уникален световен рекорд, изкачвайки всички 14 осемхилядници за 6 месеца и 6 дни.

Мисията изпълнена! Нирмал изкачи 14 осемхилядника за 7 месеца
Мисията изпълнена! Нирмал изкачи 14 осемхилядника за 7 месеца

Предишният рекорд беше 7 години и 10 месеца. Нирмал е и първият човек, изкачил последователно върховете Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на 48 часа, а през 2021 г. заедно с екип от други девет непалски алпинисти завършва първото в историята зимно изкачване на К2.

Феноменът в алпинизма демонстрира и колко всъщност човечни трябва да бъдат най-големите личности. Посрещаше лично волейболистите, стискаше ръката на всеки, поздравяваше.

А на финала на срещата, застанал със своята фланелка на българския национален отбор сред националите и зад българското знаме, Нирмал Пурджа направи и признание с усмивка:

"Знаете ли, ако имам любим спорт, всъщност това е волейболът. И не го казвам, защото сега съм с вас. Истина е."

Младите български волейболисти послушаха съветите на Нирмал Пурджа и записаха успехи през 2023 година.

Младежите ни до 21 години станаха бронзови медалисти на Световното първенство в Бахрейн.

Силна България стигна до бронза на Мондиал 2023
Силна България стигна до бронза на Мондиал 2023

Младежите до 19 години се класираха на 5-о място на Мондиал 2023.

Младежите успяха! Победиха Белгия и станаха 5-и в света
Младежите успяха! Победиха Белгия и станаха 5-и в света

Юношите до 17 години на България стегнаха до сребърните медали на Евроволей 2023.

България U17 се бори, но остана със среброто на ЕвроВолей 2023
България U17 се бори, но остана със среброто на ЕвроВолей 2023
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички