Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

В Англия вече ползват изкуствен интелект в подготовката си за Евро 2024

В Англия вече ползват изкуствен интелект в подготовката си за Евро 2024

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия.

Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на Футболната асоциация с Google Cloud помага на Саутгейт да получи ключова представа за своя отбор, докато се подготвя за финалното решение относно състава.

Футболни клубове в Англия поискаха победителят от ФА Къп да играе в ШЛ
Футболни клубове в Англия поискаха победителят от ФА Къп да играе в ШЛ

И за да се гарантира, че няма да бъдат пропуснати бъдещите Хари Кейн, Фил Фодън и Джуд Белингам, ФА работи с Google Cloud за създаване на единна скаутска база данни, като използва генеративна AI технология. Но Саутгейт пътува из страната, за да гледа футболистите на живо, но вече работещата активно системата за профилиране на играчи означава, че той има мощен инструмент на свое разположение.

"Използване технологии и бази данни повече повече за селектиране на футболистите. Помага ни да имаме информирано решение защо сме се спрели на определен състезател, а не на друг", коментира самият мениджър на Англия пред агенция Ройтерс. "Очевидно е, че наблюдаваме всеки играч във всеки мач за клубния му отбор. След това получаваме данни за тези мачове и това ни помага да направим оценка на футболистите, както и какво ще ни бъде полезно в мачовете по-нататък".

Освен това, той добави как анализът на данни и технологиите помагат Англия да коригира слаби места в тима, които не са на най-високо ниво. Анализът на данните помага да се разпознаят области от екипа, които могат да бъдат подобрени.

"Да кажем, че не вкарваме толкова голове от статични положения, колкото би могло да бъде. И се чудим защо е така, но след това получаваме събраните данни от 10 или 15 мача и тогава започваш да виждаш модели на поведение. Правилно ли е предаването на играчите при статични положения при персонално покритие или при зоново, или пък при смесена защита. Правилно ли тичаме, правилно ли играем човек за човек?", продължава да обяснява Саутгейт.

И въпреки че подкрепя мнението, че няма заместител на доброто обучение на футболистите, все пак технологията и използването на данни помагат на отборите да получат предимство в определени мачове.

"He мисля, че става дума за елементарния въпрос – искате ли технологии или не. Едно време тези неща пак се записваха, но с лист и химикал. Но не беше ефективно време. Сега имаме хора, които работят върху тези специфики, екипите за помощ са по-големи, защото всеки търси това предимство в мачовете", разказва още националният селекционер.

Хората в един момент те гледат като луд или като прекалено модерен, който се прави на интересен. Но трябва си балансиран подход. Но или си напредничав, или си пещерен човек. Технологиите дърпат целия свят напред, а във футбола си личи, защото всяка седмица ги виждаме в мачовете, разказва още националният селекционер на Англия.

Проектът за скаутски обобщения на ФА, използващ Vertex AI за преглеждане на хиляди стари скаутски доклади за играчи на всички нива, все още е в начален стадий. Но Марк Джарвис – ръководител на проекта за подобряване на ефективността в националните отбори, нарече тази посока доста поляризираща и отваряща дискусии. Джарвис каза, че AI генеративната технология може в бъдеще да се използва за старши отбори на Англия в бъдеще. А самият мениджър е на мнение, че треньорите трябва да приемат промяната, без значение дали им харесва или не.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички