Пикет отнесе солена глоба заради расистки и хомофобски изказвания

Пикет отнесе солена глоба заради расистки и хомофобски изказвания

Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсън Пикет ще трябва да заплати 950 хиляди долара глоба (5 милиона бразилски реала) заради расистките и хомофобските коментари, които той отправи по адрес на Люис Хамилтън през 2021 година.

Бразилецът направи расистките си коментари след победата на Хамилтън в Гран При на Великобритания преди две години, която бе постигната след контакта с Макс Верстапен в първата обиколка. В последствие Пикет се извини и добави, че неговият коментар е бил преведен и изтълкуван по грешен начин.

Пикет: Не съм расист, нищо лошо не съм казал
Пикет: Не съм расист, нищо лошо не съм казал

По-късно Пикет бе забелязан да използва и хомофобски изрази, коментирайки битката за титлата между Хамилтън и Нико Розберг през 2016 година. Това се случи при участието на бразилския шампион в подкаста на германеца.

След тези два инцидента бразилският национален ЛГБТ+ съюз, заедно с още три групи за защита на човешките права, заведоха дело срещу Пикет заради расистките и хомофобските коментари. Техният иск беше за 10 милиона реала заради нанесените морални щети.

Верстапен защити Пикет: Той не е расист
Верстапен защити Пикет: Той не е расист

Делото бе разгледано от съдия Педро Матос де Арудо, който принуди Пикет да заплати 5 милиона реала. Като част от мотивите си съдия Де Арудо изтъква, че „хората трябва да бъдат наказвани за повтаряемото използване на груб и обиден език“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти