Гледай на живо

Дания и Англия не се победиха, всичко ще се реши в последните мачове - на живо от Германия с пратениците не Sportal.bg

Официално: Премахват шикана на "Каталуния" за сезон 2023

Официално: Премахват шикана на "Каталуния" за сезон 2023

Организаторите на надпреварата за Гран При на Испания във Формула 1 официално обявиха, че за сезон 2023 шиканът в последния сектор на пистата „Каталуния“ няма да бъде използван. Така пилотите ще се върнат към използването на оригиналните последни два завоя и ще излизат с по-висока скорост на дългата старт-финална права. 

Шиканът на „Каталуния“ бе поставен за сезон 2007, като той имаше две цели. Първата бе да се намали скоростта във финалната крива след няколко тежки инцидента, а втората да се улеснят изпреварванията в края на старт-финалната права.

С годините обаче второто категорично не бе постигнато, въпреки въвеждането на системата DRS и нейното използване на цялата старт-финална права. Именно поради тази причина собствениците на „Каталуния“ инвестираха в промени по зоната за сигурност на финалните две криви, които да позволят връщането към оригиналната конфигурация.

След инспекция на ФИА по-рано този месец трасето получи нужния сертификат и вече ще може да се върне към използването на конфигурацията, която бе използвана от Формула 1 от 1991 до 2006 година. След тази промяна дължината на обиколката ще бъде скъсена с 18 метра и ще стане 4.657 километра. Заради много по-високата скорост в третия сектор времената за обиколка, особено в квалификацията, се очаква да паднат с 5-6 секунди. 

Това е втората промяна в конфигурацията на „Каталуния“ в последните три години. През 2021 десетият завой бе реконфигуриран и от остра фиба стана по-отворен завой, доближаващ се до оригиналната версия на кривата.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички