Да Коща с великолепна победа при дебюта на Формула Е в Южна Африка

Да Коща с великолепна победа при дебюта на Формула Е в Южна Африка

Бившият шампион във Формула Е Антонио Феликс да Коща спечели своята първа победа в деветия сезон на изцяло електрическия автомобилен шампионат след като триумфира в дебютното състезание на шампионата на територията на Южна Африка.

Португалският пилот на Порше започна надпреварата по улиците на Кейптаун от 11-то място на стартовата решетка, след което се ориентира много добре в лекия хаос в първите обиколки, за да се озове в подножието на върха. След това той направи две много хубави изпреварвания в бързите завои 7 и 8, за да стигне до победата.

Първата жертва на Да Коща бе пилотът на Енвижън Ник Касиди, който бе изпреварен в 24-та обиколка. След това португалският пилот успя да отвори преднина в челото, но тя беше загубена, тъй като той не успя да активира своя втори атакуващ режим от първия опит. Това наложи второ преминаване през зоната за активация, което пък позволи на Жан-Ерик Верн (ДС Пенске) да излезе начело.

Така Да Коща трябваше да се справя и със своя бивш съотборник, което той стори в предпоследния тур на надпреварата, която продължи 32 обиколки. Верн, който триумфира в Хайдерабад преди две седмици, трябваше да се задоволи с второто място, а трети се класира Касиди.

Новозеландецът започна последния тур на четвърта позиция, но се възползва от грешката на Саша Фенестраз (Нисан), който се удари в стената на седмия завой. След този контакт стартиралият от полпозишън французинът се прибра в бокса и не завърши.

След неговото отпадане четвъртото място остана за Рене Раст (Макларън), а точки взеха още Себастиен Буеми (Енвижън), Дан Тиктъм (НИО 333), Щофел Вандоорн (ДС Пенске), Норман Нато (Нисан), Андре Лотерер (Андрети) и Джейк Хюз (Макларън). На 11-та позиция завърши Мич Еванс (Ягуар), който бе в челната група в началото, но бе принуден да премине през бокса заради използването на твърде много мощност.

Наказание днес получи и вторият пилот на Андрети Джейк Денис, който също трябваше да премине през бокса, тъй като той и неговите механици не се бяха съобразили с инструкциите за минимално налягане на гумите. Така британецът не успя да се възползва от ранното отпадане на Паскал Верлайн (Порше) и да стопи преднината на германеца на върха в генералното класиране.

Верлайн напусна състезанието още в първата обиколка, когато не успя да спре навреме за десетия завой и се удари в Буеми. При този контакт предното ляво окачване на пилота на Порше се счупи и той нямаше как да продължи участието си днес.

Въпреки тази нула той продължава да води в генералното класиране с актив от 80 точки и преднина от 18 спрямо Денис. Трети с пасив от 30 пункта от първото място е вторият от днес Верн, а на 4 точки зад него е днешният победител Да Коща.

Деветият сезон в историята на Формула Е продължава след месец с дебютната визита на шампионата в Бразилия са състезание по улиците на Сао Пауло. Надпреварата в Южна Америка ще бъде третата поредна на изцяло нова писта след тези в Хайдерабад (Индия) и Кейптаун.

Снимки: FIA Formula E

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички