"София Трофи“ е важно изпитание за Фейгин преди Световното в Япония

"София Трофи“ е важно изпитание за Фейгин преди Световното в Япония

Започващият тази сряда турнир по фигурно пързаляне „София Трофи“ ще бъде последна проверка за Александра Фейгин преди световното първенство тази сезон. Състезанията отново са валидни за Европейската купа при младите и са част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Турнирът по традиция фокусира огромен интерес. Това е неговото осмо издание, което по традиция се организира от Клуб „Денкова – Стависки“ с подкрепата на Българска федерация по кънки. Заявките за участие са за над 300 състезатели във възрастови групи от 6 до 20+ години. В България пристигат най-добрите млади представители на 21 нации, сред които Италия, Великобритания, Тайпе, Ирландия, Нидерландия, Гърция, Румъния Украйна, Латвия, Турция, Белгия, Хърватия и др. Ще участват над 100 български състезатели.

„На Европейското първенство изпълних нещата, които си бях поставила като цел, изиграх чисто и двете си програми. Аз съм доволна от себе си, треньорите ми също са доволни. Но със сигурност трябва да работя много, за да не допускам грешки и да не давам повод на съдиите да ме режат. С тази задача подхождам към световното първенство, което предстои през март в Токио,“ заяви Александра Фейгин на пресконференция днес в Информационния център на „София – европейска столица на спорта“.

На срещата с медиите присъстваха още нейната треньорка Ина Лутай, другата наша състезателка при жените Кристина Григорова, новоизбраният президент на БФ кънки Христо Турлаков и изпълнителният директор на „София – европейска столица на спорта“ Дамян Диков.

"Много е хубаво, че 21 държави ще участват в турнира. Когато има състезание в София фигуристите се чувстват на местно ниво, а нашият спорт е чудесен за гледане. Дано да има публика в залата. “За Александра световното първенство ще бъде най-важното състезание, в което ще се представи най-добре. Знам го, защото тя е борец", каза треньорката Ина Лутай.

Фейгин тренира на Зимния дворец, където има проблем с климатиците и от няколко месеца е много студено.

"15 минути след започване на тренировката състезателите не усещат пръстите на краката си от студ, а трябва да приземят 3 оборота във въздуха. Начинът, по който се подготвяме не отговаря на условията в нито една европейска държава. Искаме само да бъде малко по-топло, нищо друго не ние е необходимо", коментира още Лутай.

На 3 и 4 февруари е надпреварата при мъжете и жените, след което стартират по-малките възрастови групи.

Президентът на федерацията Христо Турлаков заяви, че са проведени разговори с дружеството "Академик" и с управителя на Зимния дворец, но до момента не е намерено решение.

Той добави, че България иска да кандидатства за домакинство на големи състезания, но Зимния дворец не отговаря на нито едно изискване на Международната централа.

„Имаме проблеми с базата. Зимният дворец не може да бъде ползван за основна зала, и се налага да ползваме „Арена София“, където наемът е много висок. Организацията на едно такова първенство в бъдеще ще става все по-трудна и ще изисква много по-големи средства. За да можем да организираме такива първенства ще имаме нужда държавата да ни помогне. Кандидатстването става пред Международната федерация и то се кандидатства за години напред. Според мен първото ни домакинство може би ще е най-рано през 2026 година. Реално ние, ако нямаме подкрепа от държавата за лед, просто нашата федерация и нашите спортове няма как да функционират. В Зимният дворец беше направен ремонт, бяха поставени климатици в залата, но се оказва, че те не могат да я затоплят. Със сигурност имаме нужда от още една пързалка, макар и тренировъчна, макар да не е в голяма зала, по-енергийно ефективна и цената на леда да бъде много по-ниска. Трябва да има достатъчно време и свободен лед за всички,“ каза още Турлаков.

И сега за „София трофи“ у нас пристигат младите таланти на водещи във фигурното пързаляне световни школи, а с този турнир българската столица вече от години се явява първо голямо изпитание за бъдещите звезди на леда. Същевременно състезанията в Зимния дворец до края на седмицата са 3-ти кръг от 5-те състезания за присъждане на купа Европа за деца и юноши.

На пресконференцията стана ясно, че „София – европейска столица на спорта“ и клуб „Денкова - Стависки“ ще организират на 21 февруари още едно издание на Ледения театър на пързалката в Княжеска градина до Орлов мост.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти