Двоен швейцарски триумф в историческия нощен гигантски слалом в Шладминг

Двоен швейцарски триумф в историческия нощен гигантски слалом в Шладминг

Въпреки отсъствието на водача в генералното класиране за Световната купа по ски алпийски дисциплини Марко Одермат (Швейцария) от нощния слалом в Шладминг (Австрия) швейцарците стигнаха до двойна победа в историческото състезание на австрийски сняг. Надпреварата влиза в историята като първият гигантски слалом от Световната купа, който се провежда изцяло под изкуствено осветление.

Марко Одермат няма да стартира в Шладминг тази вечер
Марко Одермат няма да стартира в Шладминг тази вечер

За момента гигантски слаломи на лампи е имало само на Световното първенство в Оре (Швеция) през 2019 или когато те са били паралелни такива. Нощните слаломи са нещо стандартно за Световната купа и при мъжете, и при жените.

Дори и без Одермат швейцарците са в челото в Шладминг
Дори и без Одермат швейцарците са в челото в Шладминг

В самото състезание на пистата „Планай“ днес победата бе за Лоик Маяр, който с общо време от 2:18.77 минути победи с 0.59 секунди своя сънародник Джино Кавизел. Третото място на подиума остана за домакините от Австрия, благодарение на Марко Шварц, който бе най-бърз във втория манш и регистрира прогрес с цели 11 позиции спрямо резултата си от първия.

Това обаче не бе най-голямото изкачване в класирането, тъй като младият норвежец Александър Стийн Олсен спечели 13 позиции в хода на второто спускане. Той бе 17-ти след първото, но в крайна сметка се поздрави с четвъртата позиция на финала. Челната петица затвори Принца на викингите Хенрик Кристоферсен, който завърши на само 0.01 зад своя сънародник Стийн Олсен.

Със своята пета позиция днес Кристоферсен се доближи на 70 точки от Одермат в битката за малкия кристален глобус в гигантския слалом, но до края на сезона остават цели четири старта в дисциплината. Третата позиция в подреждането в гигантския слалом е за словенецът Жан Кранец, чийто пасив спрямо Одермат е 130 пункта.

В генералното класиране за Световната купа начело с 1186 точки остава Одермат, чийто аванс пред Александър Омод Килде бе стопен до 193 точки след осмото място на норвежеца днес. Третото място е за друг от норвежците – Кристоферсен, който изостава с 407 пункта от Одермат.

Световната купа за мъже продължава този уикенд с двата супергигантски слалома в Кортина д'Ампецо (Италия). Оригинално керванът трябваше да се насочи към Гармиш-Партенкирхен (Германия) за един гигантски слалом и едно спускане, но заради липсата на сняг състезанията на „Кандахар 1“ бяха отменени. Спускането няма да бъде пренасрочвано, докато гигантският слалом се проведе днес в Шладминг.

Отмениха стартовете от Световната купа по ски в Гармиш
Отмениха стартовете от Световната купа по ски в Гармиш

От ФИС решиха да използват получилата се пауза в календара, за да компенсират два от отложените супергигантски слаломи от началото на сезона. Така в събота и неделя ще се компенсират непровелите се състезания в Лейк Луис (Канада) и Вал Гардена (Италия).

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти