Формула Е ще дебютира в Портланд през 2023 година

Формула Е ще дебютира в Портланд през 2023 година

Формула Е ще запази своето присъствие на американския пазар и през деветия сезон в историята на изцяло електрическия шампионат. Това ще се случи чрез създаването на изцяло ново състезание в Портланд щата Орегон, което ще се проведе на 24 юни.

Надпреварата в американския северозапад ще замени тази в Ню Йорк, която няма да може да се проведе, заради реновации по пристанишния терминал в Ред Хуук, Бруклин, където се провеждаше тя. Новината за присъединяването на Портланд към календата на Формула Е за 2023 бе обявено след вчерашното заседание на Световния моторспорт съвет на ФИА.

Освен това Съветът взе решението другата вакантна дата в календара, 20 май, да отпадне изцяло. Това означава, че деветият сезон в историята на изцяло електрическия шампионат ще включва общо 16 старта в 11 различни града по света, сред които ще бъдат 4 изцяло нови локации. Освен Портланд своя дебют в шампионата ще направят още Хидерабад (Индия), Кейп Таун (Южна Африка) и Сао Пауло (Бразилия).

Формула Е ще дебютира в Кейп Таун догодина, Сеул отпадна от календара
Формула Е ще дебютира в Кейп Таун догодина, Сеул отпадна от календара

Кампанията ще стартира в Мексико Сити на 14 януари, след което на 27 и 28 януари ще се проведат двете състезания в Ад-Дирия (Саудитска Арабия). На 11 февруари ще се състои и дебютното състезание в Индия, което ще бъде последвано и от първата визита в Южна Африка на 25 февруари.

Формула Е е все по-близо до Токио
Формула Е е все по-близо до Токио

Точно месец по-късно ще бъде и дебютът на Сао Пауло преди на 22 и 23 април да се проведат и двете състезания в германската столица Берлин. След тях керванът ще се насочи към Монако за един старт на 6 май, след което ще има ново пътуване извън Европа. Той ще отведе шампионата първо в Джакарта (Индонезия) за две състезания на 3 и 4 юни, след които ще бъде и дебютната надпревара в Портланд. Кампанията ще завърши на територията на Стария континент с две състезания в Рим на 15 и 16 юли и два старт в Лондон на 29 и 30 юли.

Южнокрейската столица Сеул, която при последните два старта от изминалия осми сезон във Формула Е няма да бъде част от календара заради планираната голяма реконструкция около Олимпийски парк, където се проведоха двете състезания през август. Организаторите на корейския кръг вече преговарят за завръщането си календара в рамките на десетия сезон на Формула Е.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти