Формула Е ще дебютира в Кейп Таун догодина, Сеул отпадна от календара

Формула Е ще дебютира в Кейп Таун догодина, Сеул отпадна от календара

Организаторите на световния шампионат във Формула Е обявиха три промени в календара на изцяло електрическия шампинат за 2023 година. 

Първата от тях е свързана с включването на южноафриканския град Кейп Таун в графика на шампионата със състезание на 25 февруари. Трасето в Кейп Таун ще бъде около стадиона „Грийн пойнт“, който бе конструиран и използван за общо осем мача на Световното първенство по футбол през 2010 година. 

Втората промяна е свързана с това, че германската столица Берлин отново ще приеме две състезания в два порадни дни. Първоначално летище „Темпелхоф“ трябваше да бъде домакин на само един старт на 22 април. 

Вместо това в Германия ще има и още една надпревара на 23 април. Най-вероятно двете състезания в Берлин отново ще използват двете противопосочни конфигурации на пистата на „Темпелхоф“, както бе и през последните две години. 

Последната промяна спрямо оригиналния календар е свързана с премахването на двете състезания, които трябваше да се проведат в столицата на Южна Корея Сеул на 20 и 21 май. Причината за отмяната на двата старта е фактът, че зоната около Олимпийския стадион, където се намира трасето, ще бъде преустроена, което няма да позволи нейното използване за състезания.

Както бе обявено и по-рано деветият сезон във Формула Е, който ще е дебютен за третата генерация автомобили е историят на шампионата, ще започне на 14 януари в Мексико Сити и ще завърши на 30 юли в Лондон. Той ще включва общо 17 старта на 12 локации, което ще го направи най-дългия сезон в историята на Формула Е. Ад-Диря (Саудитска Арабия), Джакарта (Индонезия), Берлин (Германия), Рим (Италия) и Лондон (Великорбитания) ще приемат по два старта. Домакините на състезанията на 20 май и 24 юни ще бъдат обявени допълнително.

Обновен календар във Формула Е за 2023 година: 

1. Мексико Сити (Мексико) – 14 януари 
2. Ад-Дира (Саудитска Арабия) – 27 януари 
3. Ад-Диря (Саудитска Арабия) – 28 януари 
4. Хидерабад (Индия) – 11 февруари 
5. Кейп Таун (Южна Африка) – 25 февруари 
6. Сао Пауло (Бразилия) – 25 март 
7. Берлин (Германия) – 22 април 
8. Берлин (Германия) – 23 април 
9. Монако (Монако) – 6 май 
10. Домакинът ще бъде обявен допълнително – 20 май 
11. Джакарта (Индонезия) – 3 юни 
12. Джакарта (Индонезия) – 4 юни 
13. Домакинът ще бъде обявен допълнително – 24 юни 
14. Рим (Италия) – 15 юли 
15. Рим (Италия) – 16 юли 
16. Лондон (Великобритания) – 29 юли 
17. Лондон (Великобритания) – 30 юли

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички