БФС не разгледа исканията на изхвърлените клубове, разрешиха по 9 резерви от пролетта

БФС не разгледа исканията на изхвърлените клубове, разрешиха по 9 резерви от пролетта

Във вторник се проведе последното редовното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз за календарната 2022 година. На заседанието бе приета актуализацията на бюджета за 2023 година, както и спортният календар на БФС за следващите 12 месеца.

Срещата започна с минута мълчание в памет на дългогодишния член на ИК към БФС – Камен Костадинов. Исканията на изключени футболни клубове за възстановяване на членството им в Съюза бяха оставени без разглеждане предвид вота на делегатите по време на отчетното Общо събрание на БФС на 20 май 2022 г. по подадените от тях жалби.

Бербатов: Очакваме в началото на 2023 Апелативният съд да излезе с решение по случая с Конгреса
Бербатов: Очакваме в началото на 2023 Апелативният съд да излезе с решение по случая с Конгреса

По предложение на Българската професионална футболна лига бе прието увеличаване броя на футболистите, записани в протокола на футболните срещи, администрирани от БФС, от 18 на 20, считано от началото на пролетния дял на сезон. Следователно вече отборите ще имат право на по 9 резервни футболиста.

По предложение на Дисциплинарната комисия към БФС финансовите глоби за нарушения на Дисциплинарния правилник бяха коригирани, както следва – санкциите във Втора професионална лига вече се равняват на 50 % от глобите в Първа професионална лига, а санкциите в Трета лига и юношеските групи се редуцират до 25 % от тези във Втора лига.

Изпълнителният комитет прие и предложение за закупуване на футболни топки за клубовете от ППЛ, ВПЛ и Трета лига.

Проведе се работна среща на БФС с представители от ДЮФ на водещите клубове, школи и академии
Проведе се работна среща на БФС с представители от ДЮФ на водещите клубове, школи и академии

По повод предстоящия 100-годишен юбилей от създаването на Българската федерация по футбол – ръководен орган на футбола, чийто правоприемник е БФС, ИК избра състав на Комитет за организацията на честванията на годишнината със съпредседатели президента на БФС Борислав Михайлов и министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

Представено бе и разпределението на средствата по програма „Солидарност“ от УЕФА, генерирани от участието на българските отбори в миналогодишното издание на европейските клубни турнири. Общата сума, която ще бъде изплатена на клубовете, е над 2 милиона евро, а ИК по традиция гласува разпределението да обхване Първа, Втора и четирите Трети лиги. Така всеки клуб от елита ще получи 101 000 евро, от ВПЛ – 35 000 евро, а от Трета лига – около 3400 евро.

Бяха приети и промени в Правилника за национално клубно лицензиране, в Правилника за статута на футболистите и в Правилника за договорите и трансферите на футболистите.

Изпълнителният комитет взе решение за отпускане на финансови средства за подпомагане на лечението на бившите ни футболни национали Красимир Чавдаров и Златко Янков.

"Тема спорт"

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Снимки: Sportal.bg

Още от Футбол свят

Виж всички