В Турция са уверени, че ще получат домакинство на някое от следващите две Европейски първенства

В Турция са уверени, че ще получат домакинство на някое от следващите две Европейски първенства

В Турската футболна федерация са уверени, че ще спечелят домакинството на едно от следващите Европейско първенства по футбол – през 2028-а или през 2032-а година, въпреки провалите в предишните опити. 

"Ние сме сигурни, че ще получим домакинство и се надяваме на подкрепа. Така или иначе, имаме достатъчно стадиони на ниво и смятам, че сме готови да бъдем едни добри организатори на следващото Европейско първенство по футбол", заяви новият президент на Турската федерация по футбол (ТФФ) Мехмет Буюкекши, часове преди тегленето на жребия за груповата фаза на Шампионската лига. 

Интересното е, че Турция опитва да вземе домакинство на Европейско първенство и се кандидатира за всяко издание от 2008-а година насам, когато опита в съвместен проект с Гърция. Тогава обаче Австрия и Швейцария взеха домакинството. 

През 2012-а година и през 2016-а година турците участваха самостоятелно, но първо бяха пренебрегнати заради Полша и Украйна, а след това и заради Франция. След общоевропейското първенство миналата година, 2024-а година турнирът на УЕФА е в Германия

През 2023-а година УЕФА има желание да даде две домакинства едновременно, но конкуренцията отново е сериозна. Великобритания и Ирландия искат да вземат това през 2028-а, а Италия се кандидатира за 2032-а година. Турците ще участват и в двата избора и се надяват този път доверието на УЕФА да бъде за тях.

Още от Футбол свят

Виж всички