Премахват шикана в края на обиколката на „Каталуния“ за 2023 година

Премахват шикана в края на обиколката на „Каталуния“ за 2023 година

Собствениците на пистата „Каталуния“ край Барселона обявиха, че за началото на сезон 2023 ще бъдат хомолгирани две конфигурации на третия сектор, които да могат да се използват за Гран При на Испания във Формула 1. Една от тях ще бъде с шикана, който е в употреба от 2007 година насам, а другата ще бъде оригиналната версия на последните два завоя.

Решението коя от двете версии да бъде използвана обаче ще остане изцяло в ръцете на Либърти Медия и ФИА. 

Джордж Ръсел призова за премахване на шикана на "Каталуния"
Джордж Ръсел призова за премахване на шикана на "Каталуния"

„Работим по въпрос да хомологираме старта конфигурация, без шикана, с нужния сертификат. Вече имаме решение и то е инсталирането на още TecPro бариери. Ние ще хомологираме пистата с Лиценз 1, но решението коя версия да се използва ще остане в ръцете на промоутъра. Идеята е да имаме две лицензирани конфигурации“, каза Хосе Луис Сантамария, шеф на „Каталуния“.

Освен на Формула 1 трасето край Барселона домакинства и на стартове от MotoGP, но пилотите в кралския клас не използват шикана, а вместо това карат по оригиналната конфигурация. Зоната за сигурност на последните два завоя бе разширена през последните години, след трагичната смърт на Луис Салом в тренировките преди Гран При на Каталуния в Moto2 през 2016 година. 

Пистата в Испания ще има нова конфигурация за 2021 година
Пистата в Испания ще има нова конфигурация за 2021 година

Това принуди пилотите в MotoGP все пак да използват шикана през 2016 и 2017, но от 2018 те се завърнаха към версията без него. През миналата година собствениците на „Каталуния“ направиха друга промяна по конфигурация, като тя бе свързана с десетия завой, където обратната крива бе заменена от издължена такава.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти