Джордж Ръсел призова за премахване на шикана на "Каталуния"

Джордж Ръсел призова за премахване на шикана на "Каталуния"

Новият директор на асоциацията на пилотите във Формула 1 (GPDA) Джордж Ръсел призова за промени в конфигурацията на пистата „Каталуния“, която е домакин на Гран При на Испания. Според него, Формула 1 трябва да спре да използва бавния шикан във финалната част трасето, за да се подобрят състезанията на трасето.

Шиканът на „Каталуния“ бе добавен през 2007 година, като неговата цел бе да се намали скоростта във финалната крива от гледна точка на сигурността. Оригиналният вариант на последния сектор все още съществува, като се използва предимно от мотоциклетни шампионати, включително и MotoGP.

Без публика на Гран При на Испания във Формула 1
Без публика на Гран При на Испания във Формула 1

„Тази писта предоставя много скучни състезания. Ако се върнем към конфигурацията от преди 15 години, с двата бързи финални завоя, ние ще можем да се следваме по-лесно. Скоростта в началото на правата ще е много по-висока и ефектът на въздушното изтегляне ще е много по-голям до първия завой. За феновете също ще е по-хубаво, защото ще виждат колите с много по-висока снимка, за нас също ще е по-вълнуващо. Това е лесно решение на проблема на тази писта. То обаче не е толкова лесно заради хомологацията и прочие, но е нещо, което може да бъде направено за догодина“, коментира пилотът на Уилямс.

Пистата в Испания ще има нова конфигурация за 2021 година
Пистата в Испания ще има нова конфигурация за 2021 година

За тазгодишното издание на Гран При на Испания, което е предвидено за 9 май, десетият завой на „Каталуния“ бе променен, като сега той прилича повече на оригиналната му версия, която бе използвана до 2003 година.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти