Гледай на живо

Червени и сини пристигат на "Васил Левски" за голямото дерби

Пистата в Испания ще има нова конфигурация за 2021 година

Пистата в Испания ще има нова конфигурация за 2021 година

Пистата „Каталуния“ край Барселона ще има леко променена конфигурация за 2021 година, това обяви управата на испанското трасе.

Промяната ще настъпи в областта на завой номер десет, който се намира в края на обратната права. В оригиналната конфигурация на трасето, която за първи път прие Формула 1 през 1991 година, десетият завой представляваше издължена крива наляво. През 2004 година обаче, тази издължена крива бе заменена от остър, почти обратен, ляв завой, като причина затова бе подобряване на сигурността с удължаването на зоната за сигурност от външната страна на завоя, благодарение на преместването на неговия връх по-далеч от предпазните заграждения. Самите те няма как да бъдат преместени, тъй като точна зад тях минава финалният комплекс от завои на трасето.

Все пак оригиналната конфигурация на десети завой бе използвана от страна на MotoGP до 2016 година, когато заради смъртта на пилота от Moto2 Луис Салом и мотоциклетистите преминаха на версията използвана от Формула 1. Сега управата на пистата обяви, че новата версия на завой номер десет ще е хибридна версия между досегашните му два варианта, като ще се запази нивото на безопасност, но ще се завърне предизвикателността на оригиналната конфигурация.

„През месец януари, пистата „Каталуния“ ще промени конфигурацията на десети завой, намиращ се на входа към легендарния стадион. Този проект бе направен през последната година чрез кооперация между Международната автомобилна федерация (ФИА) и Международната мотоциклетна федерация (ФИМ), като той ще подобри сигурността за автомобили и мотоциклети“, се казва в официалното изявление на управата на трасето.

Гран При на Испания на „Каталуния“ трябва да се проведе на 9 май следващата година, но състезанието все още е под въпрос, тъй като е нужно подписването на договор с между неговия организатори и собственика на търговските права на Формула 1 Либърти Медия. Според различни източници обаче това е само въпрос на време. Все още не е ясно дали испанското трасе ще приеме и предсезонната подготовка през 2021 година, или тя ще се проведе на „Сахир“ в Бахрейн.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти