В Алфа Ромео сами ще избират пилотите си от 2022 година

В Алфа Ромео сами ще избират пилотите си от 2022 година

Ръководителят на тима на Алфа Ромео във Формула 1 Фредерик Васьор разкри, че базираният в Хинвил отбор ще има пълната свобода да избира своите пилоти от 2022 година. 

От сезон 2018 насам, едно от места в екипа бе резервирано за пилот, определен от Ферари, като това бе част от споразумението между Алфа Ромео и Заубер. Първи от този шанс се възползва Шарл Леклер, който прекара един сезон в Хинвил преди да премине във Ферари от 2019. В последствие той бе наследен от Антонио Джовинаци, който в момента е в своя трети сезон с тима.

Потвърдено: Алфа Ромео остава във Формула 1
Потвърдено: Алфа Ромео остава във Формула 1

След като по-рано тази седмица бе обявено, че партньорството между Алфа Ромео и Заубер ще продължи с още няколко години, днес стана ясна и промяна в неговите параметри. Въпреки тази свобода, която бе извоювана от Васьор, той не изключи възможността да продължи да залага на пилоти от академията на Ферари, членове на която са Мик Шумахер, Калъм Илот и Роберт Шварцман. 

През 2021 Илот е един от резервните пилоти на Алфа Ромео и до момента британецът има записани две участия в свободни тренировки в Португалия и Австрия. Шумахер от своя страна се състезава във Формула 1 с тима на Хаас, а Шварцман е в своята втора кампания във Формула 2.

Алфа Ромео обяви втори резервен пилот
Алфа Ромео обяви втори резервен пилот

„Въпросът за пилотите бе важен. Ние ще имам свободен избор за в бъдеще. Връзките ни с Ферари ще ни позволят да използваме техни млади пилоти, ако преценим за нужно. Ние имаме Антонио, който показва напредък и върши хубава работа, а за мен е важно да продължим отношенията си с Ферари“, заяви Васьор. 

Освен пилотите от академията на Ферари, друг вариант за пилот на Алфа Ромео през 2022 е и Тео Поучер, който е член на академията на Заубер. 17-годишният французин в момента се състезава във Формула 2 където след три от осем кръга заема шестата позиция с пасив от 23 точки спрямо лидера Гуан-Ю Джоу и записана една победа в Монако където той стана и най-младият победител в модерната история на шампионата. 

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти